Hlavní obsah

Biatlonista Mikyska se po zranění představí na SP v Oberhofu, vrací se i Hornig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biatlonista Tomáš Mikyska se čtyři měsíce po operaci kolena vrátí do závodů Světového poháru. Třiadvacetiletý reprezentant se tento týden zúčastní podniku v německém Oberhofu. Spolu s Vítězslavem Hornigem nahradil v české nominaci Adama Václavíka a Mikuláše Karlíka, kteří se přesunuli stejně jako Tereza Vinklárková na závody nižšího IBU Cupu. Biatlonový svaz o tom informoval na svém webu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Mikyska na trati sprintu v Novém Městě na Moravě (archivní snímek)

Článek

Mikyska vynechal úvodní tři podniky sezony, poté co si v srpnu utrhl během letního mistrovství světa zkřížený vaz a vnitřní meniskus. Absolvoval operaci, rehabilitoval a na konci roku absolvoval IBU CER Cup v Novém Městě na Moravě po boku juniorských reprezentantů.

„Počítáme se tím, že si v Oberhofu vyzkouší sprint a pak případně štafetu. Potřebuje se rozzávodit. V Novém Městě na něm bylo vidět, že mu daly závody zabrat. Byly těžké podmínky, strašná hrabačka a navíc jel na tréninkových lyžích. Ale i tak se mi na trati líbil,“ řekl trenér mužské reprezentace Michael Málek.

Do Světového poháru se vrací také čtyřiadvacetiletý Hornig, kterému patří v průběžném pořadí IBU Cupu 11. místo. „Víťa zajížděl v IBU Cupu dobré výsledky a zaslouží si dostat šanci ve Světovém poháru. Zároveň Adam a Mikuláš mohou na IBU Cupu uspět a zvednout si sebevědomí. Víme, jak se tam vedlo Víťovi, takže budeme mít i na dálku porovnání,“ podotkl sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Spolu s Karlíkem a Václavíkem se přesune do IBU Cupu také Vinklárková. Ženy by měly absolvovat lednové závody Světového poháru ve čtyřech, v případě nutnosti pro štafetu by byla z IBU Cupu povolána náhradnice.

V příštích týdnech by se také mělo rozhodnout o nominaci na únorové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. „Do Anterselvy už by měli odjet čtyři ženy a čtyři muži, kteří utvoří základ pro mistrovství světa. Ostatní se rozjedou o páté místo na mistrovství Evropy v Osrblie,“ dodal Rybář.

První podnik nového kalendářního roku v Oberhofu otevře ve čtvrtek sprint mužů, o den později absolvují stejnou disciplínu ženy. V sobotu jsou na programu stíhací závody a v neděli štafety.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.