Hlavní obsah

Biatlonisté už znají sestavu pro mixy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští biatlonisté už vědí, v jaké sestavě vyrazí v první den do Světového poháru ve švédském Östersundu. Závod smíšených dvojic pojedou v sobotu od 12:30 h. Tereza Voborníková s Jonášem Marečkem a reprezentační mix štafeta odstartuje ve 14:50 h. v sestavě Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Markéta Davidová a Jessica Jislová.

Foto: Jaroslav Svoboda / Český biatlon

Markéta Davidová na archivním snímku

Článek

Trochu nečekané je nasazení Karlíka na druhý mužský úsek, ale trenéři z něj cítí běžeckou rychlost i jistotu na střelnici. Na místě je celkem pět žen a pět mužů, přičemž Jakub Štvrtecký, Adam Václavík, Lucie Charvátová a Tereza Vinklárková mají pro sobotu volno.

Na startu se spolu s krajany ze závodů mixů objeví v neděli, kdy ženy už před polednem čeká 15 km a muže pak od 14:30 h. vytrvalostní závod na 20 km. Příští týden se ve Švédsku uskuteční i klasické štafety, sprinty a stíhací závody.

„Östersund je tradičně skvělá prověrka připravenosti závodníků na sezony. Sněhové podmínky jsou teď na severu hodně dobré, musíme ale počítat s tím, že tady pořádně vymrzneme,“ říká trenér mužů Michael Málek.

Do Vánoc ještě biatlonisté absolvují pohárové zastávky v rakouském Hochfilzenu a nově ve švýcarském Lenzerheide. „Závodila jsem tam ještě v juniorech. Vím, že to tam trochu předělávali, ale byl to fajn areál a docela těžké tratě,“ uvedla Davidová.

Celkový triumf v seriálu obhajují Francouzka Julia Simonová, která byla v minulých měsících vyšetřována kvůli podvodu s kreditními kartami, a Nor Johannes Thingnes Bö chystající útok na pátý velký křišťálový glóbus.

Norskou sílu ještě umocnil zákaz fluoru ve voscích, na testovací závodech reprezentanti této země ohromili běžeckými časy. „Teprve se ukáže, jak na tom bude zbytek světa. Bez konkurenceschopných lyží ale sebelepší biatlonista neuspěje. Ukazuje to, jak je důležitá symbióza celého týmu, a doufám, že na mázu nebudeme doplácet,“ řekl sportovní ředitel biatlonové reprezentace Ondřej Rybář.

Vrcholem sezony bude únorové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, kam se šampionát vrátí po jedenácti letech. „Začne se to nejvíce řešit až v závěrečné fázi přípravy, tedy někdy v druhé půlce ledna. Teď to ještě nemá smysl,“ míní Rybář.

Sezonu uzavřou dva pohárové díly v americkém Soldier Hollow a kanadském Canmore, kde se závěrečné závody s hromadným startem uskuteční 17. března. „Bude to na konci zimy náročné z hlediska přesunu, časového posunu i financí. Chápu ale, že IBU chce dát těm kontinentům také šanci, aby se i tam náš sport prezentoval a rozvíjel,“ dodal Rybář.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.