Hlavní obsah

Biatlonová unie IBU chce suspendovat národní svazy Ruska a Běloruska

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) zahájila kroky k suspendaci národních svazů spojeneckých zemí Ruska a Běloruska kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Obě národní federace mají nyní sedm dnů na reakci. Poté IBU definitivně rozhodne, což už by měla být podle agentury DPA pouze formální záležitost.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Výkonná rada IBU se pro tento krok rozhodla na základě toho, že ruská a běloruská národní federace coby zástupci svých zemí nesplnily své humanitární povinnosti v duchu stanov IBU," uvedla mezinárodní unie v prohlášení na webu.

Suspendace bude trvat minimálně do příštího řádného kongresu, jenž se bude konat v září, a IBU bude přihlížet k vývoji situace a chování obou svazů.

IBU už před dvěma týdny vyřadila ruské a běloruské sportovce ze zbytku sezony Světového poháru. Reprezentace obou zemí nicméně kvůli předchozím sankcím už dříve předčasně ukončily sezonu.

Rusko není kvůli dopingovým kauzám řádným členem IBU od roku 2017. Do roku 2026 se v Rusku nesmějí konat žádné mezinárodní soutěže a tamní funkcionáři nesmějí zastávat žádné posty v unii.

IBU dnes zároveň oznámila, že spolu s osmi národními svazy včetně českého bude spolupracovat na podpoře ukrajinských biatlonistů. V rámci projektu, který bude zastřešovat viceprezident IBU Jiří Hamza, budou země hostit tréninková soustředění pro ukrajinské týmy všech věkových kategorií a poskytovat jim také biatlonové vybavení. Na projekt IBU vyčlení 250.000 eur (zhruba šest milionů korun).

Reklama