Hlavní obsah

Biatlonový král se propadal do beznaděje. Šel do rizika a zázračně ožil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Prožívám nejhorší období kariéry. Nevím, co mám dělat. Musím už spoléhat jen na zázrak,“ zoufal si po úvodní zastávce Světového poháru v tomto kalendářním roce v Oberhofu olympijský vítěz a dvanáctinásobný mistr světa v biatlonu Johannes Thingnes Bö. Vzývání zázraku alespoň z velké části vyšlo, forma velkého šampiona šla skokově vzhůru. Jenže nejde to bez rizika.

Foto: Schmidt Hendrik, ČTK

Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö znovu nabírá formu.

Článek

V německém středisku ryšavý Nor končil v individuálních startech až ve třetí desítce a trápil se především na střelnici. Před blížící se olympiádou to nevypadalo s jeho ambicemi příliš nadějně. Ale už ve čtvrtečním vytrvalostním závodě v Anterselvě ukázal, že se s ním musí znovu počítat.

Obsadil velmi solidní čtvrté místo. Nutno ale dodat, že v Itálii nestartují Švédové. A Bö navíc třikrát chyboval na střelnici. „Hodně se mi ulevilo, jsem hrozně unavený. Ale myslím si, že je to začátek něčeho lepšího," oddechl si 28letý biatlonista v rozhovoru pro televizi NRK.

Mladší ze slavné bratrské dvojice po propadáku v Oberhofu potrénoval doma ve Sjusjoenu a také se rozhodl zariskovat s úpravami na zbrani. „Myslím, že to bylo znamení shora, že musím udělat nějakou změnu," vysvětloval.

Zlepšit potřeboval především při střelbě v leže, v níž patřil přitom ještě donedávna k nejlepším na světě. Nyní má ale na ležce „jen" 81procentní úspěšnost.

„Nechal jsem si udělat na pušce pár změn, když s ní ještě trochu potrénuji, mohlo by to být dobré. Jde jen o pár detailů," prozradil. „Výhodou toho, když špatně střílíte, je, že si můžete dovolit riskovat, protože jakmile byste pokračovali v tom samém dál, budete střílet pořád špatně," pokračoval.

K ještě radikálnějšímu kroku se rozhodl před loňským MS, kdy si nechal zbraň kompletně předělat, ale na šampionátu mu to nijak výrazně nepomohlo.

„Jen výjimečně se něco takového povede. Před MS zbraň úplně změnil, myslel si, že je to fantastické, ale v závodech to moc nefungovalo," podotkl expert NRK Ola Lunde.

„Jsem rád, že tohle neřeším až na olympiádě. Doma mi pomohl expert přes zbraně z Lillehammeru dva dny před odjezdem do Anterselvy. Uvidíme, jak to tady půjde," dodal Bö.

Reklama

Související témata: