Hlavní obsah

Biatlonu hrozí chaos. Podvodníci mohou mít žně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní biatlonová unie IBU zatím souboj s časem prohrává. Sice stále trvá na revoluční změně v podobě úplného zákazu užívání fluorových vosků, nicméně přístroj, který měl umět porušení tohoto zákazu spolehlivě odhalit, stále nefunguje na potřebné úrovni. Pokud se do začátku sezony v tomto směru nic nemění, hrozí nepříjemný chaos. Případné podvody možná nepůjde odhalit, což můžou závodníci zneužívat a získávat nefér výhodu.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Norští biatlonisté se obávají možných podvodů s užíváním fluorových vosků.

Článek

„Není moc překvapivé, že zařízení nefunguje. Překvapivé ale je IBU stále trvá na zákazu fluoru ve voscích. To je naprosto beznadějné," varuje bývalý biatlonista a nyní expert norské televize NRK Ola Lunde.

Přístroj na testování lyží, který měl po krátké diagnostice zjistit, zda na nich byly použity fluorové směsi, prošel řadou testů v Sjusjöenu, Bruksvallarně i Ramsau. A manažer voskové sekce norské reprezentace Tobias Dahl Fenre potvrdil, že testy skončily neúspěchem.

Rozpaky zazněly také ze švédské strany. „Snažili jsme se přístroj obelstít a vychytat jeho případné nedostatky. Jestli se nám podvod povedl? Ano. A bylo to hodně jednoduché. Pokud s tím teď něco neuděláme, bude to znamenat ještě větší problém než doping," varoval dříve v rozhovoru pro švédskou televizi SVT šéf vývoje vosků tamního národního biatlonového týmu Johan Wahlström.

„Vyskytují se falešné pozitivní i negativní testy. A ukázaly se i další praktické problémy," podotkl Fenre.

Na fiasko s testovacím přístrojem na rozdíl od IBU zareagovala Mezinárodní lyžařská federace FIS, která na nedávném kongresu v Miláně absolutní zákaz fluoru ve voscích nezavedla.

„Co se týče dopingu, podepsali jsem, že konečnou zodpovědnost za to, co nám koluje v těle, máme my. S lyžemi to bude ale složitější si všechno ohlídat. Když budeme mít pozitivní test (na fluor) jen těžko někdo uvěří, že jsme nepodváděli. Prostě musíme mít testovací metodu, která bude férová," bojí se možných falešných pozitivních testů norská biatlonová hvězda Vetle Christiansen.

Podle 30letého závodníka IBU argumentuje tím, že situace je podobná, jako byla v 90. letech s EPO (krevní doping) a že i tehdy bylo těžké prokázat jeho užití, i když už bylo zakázané.

„Jenže alespoň co vím, nikdy neexistovalo něco jako falešný pozitivní test na EPO. Takže tohle srovnání je irelevantní," apeluje Christiansen.

Reklama