Hlavní obsah

České biatlonisty nepodržela střelba, Bö dál kraluje

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Českým biatlonistům se při stíhačce na MS v německém Oberhofu nepovedla střelba, a to jim vzalo naději zaútočit na elitní desítku. Nejlepší z nich Michal Krčmář dojel se čtyřmi chybami na střelnici devatenáctý a zaznamenal tak pohoršení o pět míst. Závod se jel znovu v režii Norů. Johannes Thingnes Bö si bez potíží dojel pro třetí letošní zlato. Čtyři položky s nulou, nejrychlejší byl i na lyžích, netřeba nic dodávat. 

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Vítěz stíhacího závodu Nor Johannes Thingnes Bö.

Článek

Dominance Norů ze sprintu se promítla i ve stíhačce. Ležky odstříleli nejlepší z nich čistě. J. Bö tak vedl před bratrem Tarjeiem už o 31 sekund. Třetí byl jejich krajan Laegreid a o dalších dvacet vteřin zpět jela skupinka o čtvrté místo, kde rytmus udávali další reprezentanti této velmoci Christiansen a Dale. Bö neměl žádný problém, do terče poslal všech dvacet ran. Podobně jako stříbrný Laegreid, jenž zaostal o více než minutu. Mezi ně a další Nory se vecpal Samuelsson, jenž na třetí příčku poskočil z dvanácté na startu a v cílové rovince předčil staršího z norských sourozenců.

Ze čtyř českých biatlonistů zvládl první položku čistě jen Krčmář, který tak poskočil na 12. místo. Václavík se vrátil z trestného kola na 22. pozici, Štvrtecký hned za ním. Mikyska, který odstartoval do stíhačky s číslem šedesát jako úplně poslední byl i přes 300 metrů navíc, pětapadesátý při odjezdu ze střelnice.

Posun Krčmáře zabrzdila dvě trestná kola po druhé ležce, s nimi přišel pád na 22. příčku. Štvrtecký si znovu neodpustil jednu ránu mimo terč a byl pětadvacátý. Václavík chyboval dokonce čtyřikrát a na elitní dvacítku tak mohl zapomenout. V polovině závodu mu patřilo až 46. místo, těsně za něj se už dostal Mikyska.

Nakonec Krčmář projel cílem devatenáctý, když musel absolvovat celkem čtyři trestná kola. „Jsem na sebe dost naštvaný. Fakt ani vytočenej, ani se mi nechce mluvit slušně. Udělal jsem z přemíry snahy stupidní chyby," tvrdil.

Podobnou zátěž měl Štvrtecký, kterému patřilo 22. místo. Alespoň částečně mohl být spokojen s výrazným zlepšením pozice Mikyska, jeho skok ze šedesátého místa na 31. patřil mezi nejvýraznější v celém startovním poli. Naopak Václavík se dopustil celkově 11 chyb na střelnici a zřítil se až na 51. místo v cíli.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu (Německo) - stíhací závody:
Muži (12,5 km):
1. J.T. Bö 33:34,5 (0 trest. okruhů)
2. Laegreid (oba Nor.) -1:11,2 (0)
3. Samuelsson (Švéd.) -1:54,1 (2)
4. T. Bö -1:57,3 (4)
5. Christiansen (oba Nor.) -2:14,7 (2)
6. Hühn (Něm.) -2:27,1 (3)
...
19. KRČMÁŘ -3:57,5 (4)
22. ŠTVRTECKÝ -4:07,2 (4)
31. MIKYSKA  -4:53,6 (3)
51. VÁCLAVÍK  (všichni ČR) -7:06,9 (11)
Stíhací závod žen

Reklama