Hlavní obsah

Český juniorský pár v těžké zkoušce mezi elitními mixy skončil šestnáctý

Aktualizováno

Náročný křest ohněm prodělali junioři Jonáš Mareček a Tereza Voborníková, kteří reprezentovali Česko v závodě Světového poháru biatlonových smíšených dvojic. V estonském Otepää mladí reprezentanti, kteří sbírali cenné zkušenosti, spotřebovali třináct náhradních nábojů a Voborníková ještě po své druhé ležce kroužila po trestném kole, což je v cíli poslalo až na šestnácté místo. Zlatou norskou neděli završili svým triumfem Sturla Holm Lägreid s Marte Röiselandovou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tereza Voborníková v akci.

Článek

Česko nasadilo zlaté medailisty z nedávného MS juniorů, jenže Mareček se v první polovině svého vystoupení dostal do potíží hned na úvodní ležce, kde potřeboval dvakrát dobíjet. Začal se potom ale drát dopředu a Voborníkovou vyslal na trať jako šestnáctou.

Mix dvojic rozjeli nejlépe Italové, jenže vše, co vpředu najel Hofer, to mu zazdila Vittoziová katastrofální střelbou, když šla při své úvodní položce na tři trestná kola. Do čela se tak dostaly favorizované páry Švédska a Norska. V ženské části si česká dvojice polepšila na třinácté místo, i když Voborníková potřebovala na každé položce dva náhradní náboje a její ztráta na stupně vítězů ale činila už pětapadesát sekund.

Lägreid pak nasadil k norskému trháku, vybudoval si náskok dvaceti vteřin na Lessera, který dotáhl Němce k Samuelssonovi. „Nejelo se mi moc dobře, dost jsem se bořil a zkušení kluci rozjeli absolutní kudlu, takovému tempu jsem sotva stačil. Na střelnici jsem se pak snažil jít na velké riziko a nevycházelo mi to," líčil pro ČT Mareček, jenž s vypětím všech sil držel Česko kolem patnácté pozice.

Voborníková při své poslední ležce neodvrátila ani maximálním dobíjením trestné kolo, po něm bylo jasno, že už mladí Češi nevylepší 16. místo ze 23 startujících zemí.

„Závodila jsem naposledy v Americe před deseti dny a od února objela vlastně celou zeměkouli. Běh až tak zlý nebyl. Mrzí mě ale špatné rány vleže, byla jsem tam dost zbrklá. Takže konečné pořadí mohlo být o něco lepšího," uvažovala. O norském prvenství, jenž znamená pro tuto zemi i malý křišťálový glóbus za mixy, nebylo pochyb, rozdílem pěti vteřin utrhlo stříbro Švédsko.

Světový pohár v biatlonu - závod smíšených dvojic v Otepää
1. Lägreid, Röiselandová (Norsko) 34:12,8 (0+1)
2. Samuelsson, H. Öbergová (Švédsko) +12,4 (0+4)
3. Lesser, Preussová (Německo) +17,9 (0+4)
4. Guigonnat, Chevalierová-Bouchetová (Francie) +1:05,5 (0+7)
5. Hofer, Vittozziová (Itálie) +1:13,5 (3+10)
6. C. Gow, Lunderová (Kanada) +1:14,9 (0+5)
7. Tršan, Vindišarová (Slovinsko) +1:16,9 (0+4)
8. Eder, Hauserová (Rakousko) +1:29,4 (1+7)
----
16. Mareček, Voborníková (ČR) +3:02,6 (1+13)

Reklama