Hlavní obsah

Český mix sedmý. Norové bez hvězd neuspěli, vyhrála smíšená štafeta Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká smíšená štafeta obsadila na závěr biatlonového Světového poháru sedmé místo, když všichni čtyři členové ve složení Jonáš Mareček, Michal Krčmář, Tereza Voborníková a Markéta Davidová předvedli celkem konzistentní výkony. Skončilo ale dva roky trvající norské kralování této disciplíně, když velmoc nechal odpočívat své mužské hvězdy a prvenství pro sebe urvala Francie i přes trestné kolo na druhém úseku. Na stupně vítězů ji doprovodily mixy Itálie a Švédska, Norsko skončilo šesté.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová při střelbě ve smíšené štafetě v Pokljuce.

Článek

Francouzi se radovali z vítězství smíšené štafety poprvé od prosince 2019, kdy uspěli právě v Pokljuce. Letos ve slovinském středisku rozbíhali mix netradičně muži, Jonáš Mareček hned na úvodní ležce potřeboval dva náhradní náboje.

Střelnici opouštěl třináctý, ale druhou položku měl čistou předával už osmý, ale s téměř s minutovou ztrátou. „Měl jsem díky kalibru na stojce i trochu štěstíčka. Jelo se mi podobně blbě jako včera, ale nakonec to snad nedopadlo úplně špatně," řekl pro ČT sport.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Z vítězství ve smíšené štafetě se radovala Francie.

Michal Krčmář sice ani při jedné střelbě nebyl bezchybný, ale dobíjel rychle a především velmi dobře běžel, což český mix dostalo na sedmou pozici. „Byl to z mé strany už dost boj, sotva jsem pletl nohama. Na střelnici se hodně točil vítr, takže mohu být rád, že mi terče vůbec nějak popadaly, protože na stojce jsem se už únavou dost klepal," líčil pro Českou televizi.

Přesná Voborníková

Když štafetu převzaly ženy, tak Tereza Voborníková se mohla opřít o přesnou střelbu. „Byla jsem nervózní jako nikdy, abych to nezkazila. Ulítla mně jen jedna rána vstoje, kterou jsem hned napoprvé opravila," mínila.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Předávka Terezy Voborníkové a Markéty Davidové.

Jak jsem ale jela třetí závod během tří dnů, byla to pro mne už dost velká dřina. Sjezdy tu jsou náročné, nohy bolí, koordinace odchází a člověk se musí do posledního metru soustředit, aby nepřišel nějaký pád," vykládala do televizní kamery biatlonistka, která udržela Česko sedmé se ztrátou jen 16 vteřin na šesté Norsko.

Finišmanka Markéta Davidová však nedostala od soupeřek šanci zlepšit umístění. „Měla jsem toho docela plné zuby, přesto jsem to brala jako svůj sólo závod a zamrzely mě dvě chyby na ležce," tvrdila.

Sedmé místo v cíli hodnotil trenér Michalek Málek pozitivně: „Určitě to není propadák. Rádi bychom dopadli líp, ale nepřišlo žádné zaváhání soupeřů, takže naši závoďáci odjeli, na co aktuálně měli."

Světový pohár v biatlonu - smíšená štafeta v Pokljuce
1. Francie (Claude, Fillon Maillet, Chevalierová-Bouchetová, Simonová) 1:19:48,9 (1+7)
2. Itálie (Bionaz, Giacomel, Wiererová, Vittozziová) +24,6 (0+7)
3. Švédsko (Nelin, Ponsiluoma, Brorssonová, E. Öbergová) +47,2 (1+5)
4. Švýcarsko (Finello, Stalder, A. Gasparinová, Häckiová-Grossová) +1:09,3 (0+13)
5. Německo (Doll, Rees, Herrmannová-Wicková, Schneiderová) +1:09,9 (2+11)
6. Norsko (Andersen, Dale, Knottenová, Femsteineviková) +1:41,2 (1+12)
7. Česko (Mareček, Krčmář, Voborníková, Davidová) +2:12,3 (0+8)

Reklama