Hlavní obsah

Davidová si poslední ranou odstřelila zlato. Medaile byla blízko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Devatenáct ran poslala česká biatlonistka Markéta Davidová přesně do terče, tou dvacátou ale minula cíl a trestná minuta ji vzala nejen vyhlídky na zlato, ale i na jakoukoli medaili z olympijského závodu na 15 km. V cíli byla šestá se ztrátou 31 vteřin na vítěznou Denise Herrmannovou z Německa.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Markéta Davidová během individuálního závodu na olympiádě v Pekingu.

Článek

Nejlepší z českých reprezentantek měla smíšené pocity. „Poslední ránu nedává jen blbec, hned jsem si vzpomněla na slova mého juniorského trenéra Šikoly. Nemyslím, že tam byla nějaká nervozita, poslala jsem to moc nahoru. Jinak jsem odvedla, na co jsem měla. Cítila jsem se sice trochu lépe než při štafetě, moje psychika tady dost lítá nahoru dolů a prostě musím uznat, že těch pět holek bylo lepších," hodnotila pro Českou televizi Davidová, která rozjela závod skvěle a první ležku dala bez chybičky i ve výborném rytmu.

Při odjezdu ze střelnice ztrácela devatenáct vteřin na vedoucí Eckhoffovou. Čistě ale zvládly úvodní položku i další favoritky, například Němka Herrmannová, Italka Wiererová, švédské sestry Öbergovy i Francouzky. Jen pro Norku Röiselandovou se situace zkomplikovala jednou trestnou minutou, ale rychlým během začala situaci napravovat. Navíc další dvě položky už odstřílela bez chybičky, čímž byla zpátky ve hře o cenné kovy.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Markéta Davidová na trati olympijského vytrvalostního závodu.

Už při stojce se začalo víc kazit. S čistou bilancí vydržely z uchazeček o medaile jen Herrmannová, Francouzky Chevalierová-Bouchetová, Simonová, Běloruska Alimbekavová a k radosti české výpravy také Davidová. Třetí nulu z elitní pětice pak přidaly už jen tři. Na mezičasu 10 km tak vedla Běloruska s náskokem sedmi sekund před Chevalierovou-Bouchetovou, za níž byla o 11 vteřin zpět Davidová.

Herrmannová sice jednou zachybovala, ale její běžecký čas patřil mezi nejlepší a poslední stojku zvládla výborně, čímž sáhla po triumfu. Klíčová se v bitvě o medaile ukázala závěrečná střelba vstoje. Chevalierová-Bouchetová neposlala do terče předposlední ránu a na lyžích ztratila devět vteřin na Němku, znamenalo to pro ni stříbro.

Röiselandová minula úplně poslední ranou, ale získala alespoň bronzovou náplast. Musela se o ni ale bát, pozici na stupních vítězů uhájila jen o vteřin před překvapením závodu Němkou Voigtovou. Medaili si vstoje odstřelila i Alimbekavová, která nakonec předčila o dvě desetiny vteřin Davidovou.

Zbývající české reprezentantky udělaly shodně dvě chyby na střelnici, běžecky si nejlépe z nich počínala Lucie Charvátová, která při své olympijské premiéře obsadila devatenácté místo a potvrdila oprávněnost své nominace.

Zimní olympijské hry v Pekingu – závod biatlonistek na 15 km
1. Herrmannová (Německo) 44:12,7 (1)
2. Chevalierová-Bouchetová (Francie) +9,4 (1)
3. Röiselandová (Norsko) +15,3 (2)
4. Voigtová (Německo) +16,6 (1)
5. Alimbekavová (Bělorusko) +31,7
6. Davidová (ČR) +31,9 (1)
7. Irwinová (USA) +1:01,4 (1)
8. Tandrevoldová (Norsko) +1:02,7 (1)
-------
19. Charvátová (ČR) +2:33,9 (2)
27. Jislová (ČR) +4:04,8 (2)
34. Voborníková (ČR) +4:38,9 (2)

Reklama