Hlavní obsah

Davidová si v husté mlze odstřelila stupně vítězů

Aktualizováno

Běžecky patřila mezi absolutní špičku, na poslední střeleckou položku přijela pátá a reálně útočila na stupně vítězů v závodě na 12,5 km s hromadným startem. Nakonec si ale Markéta Davidová čtyřmi ranami mimo terč v houstnoucí mlze odstřelila šance na úspěch v závěrečném závodě Světového poháru, který na norském Holmenkollenu dokončila šestnáctá a v celkovém pořadí ji patří devátá příčka, což pro ni představuje kariérní maximum.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Markéta Davidová na trati

Článek

Poslední vítězkou sezony se stala Švédka Hanna Öbergová, která vyhrála i úvodní díl loni v listopadu. Na stupně vítězů ji v neděli doprovodily biatlonu sbohem dávající domácí Marte Röiselandová i Anais Chevalierová-Bouchetová z Francie. Další francouzské reprezentantce Julii Simonové stačilo páté místo v cíli k zisku malého křišťálového glóbu.

Úvodní střeleckou položku zvládlo čistě třináct biatlonistek, včetně Davidové, která spolu s H. Öbergovou udávala tempo i běžecky. Senzačně šestá ze sobotního sprintu Tereza Voborníková musela po první ležce na jedno trestné kolo, z nějž se vrátila na 23. místě.

Ke druhé zastávce na střelnici přijela v čele osmičlenná skupinka, z níž jen Simonová, H. Öbergová, Jeanmonnotová odstřílely i druhou ležku na nulu. Davidová nedala poslední ránu a střelnici opouštěla šestá. Jen těsně před sebou ale měla Němku Kebingerovou a domácí Tandrevoldová.

V houstnoucí mlze byla střelba vstoje ještě obtížnější. Švédka ji ale zvládla s nulou, zatímco držitelka velkého křišťálového glóbu si musela po dvou chybách dát 300 metrů navíc. H. Öbergová měla náskok patnáct vteřin na Jeanmonnotovou.

Davidová minula jeden terč a po trestném kole se vrátila na trať po boku právě Simonové a loučící se domácí hvězdy Röiselandové. Voborníková na druhé i třetí položce minula dva terče a propadla se na 26. příčku.

Davidová na střelnici vyhořela

Při poslední zastávce na střelnici už byla viditelnost opravdu špatná. Doplatilo na to několik biatlonistek, včetně Davidové, která trefila jediný terč z pěti. Musela objet 600 metrů na trestném kole znamenalo to pro ni sešup až na 21. místo.

„Podmínky byly pro všechny stejné, ale bohužel já tedy vůbec nic neviděla, místo terčů jsem měla jen šedivý obzor. Běželo se mi dobře, ale střílet ke konci mi vůbec nešlo," uvažovala česká reprezentantka, která se na posledním kilometru ještě vytáhla na šestnácté místo.

Podobně čtyři chyby vzaly čtyři šance na dobrý výsledek Jeanmonnotovou i Tandrevoldovou. H. Öbergová se o triumf připravit nenechala a užila si i přijetí u norského krále na tribuně Haralda V. Na pódium ji doprovodily dvě kariéru končící biatlonistky, třetí loučící se hvězda Herrmannová-Wicková skončila šestá.

„Chápu, že poslední závod už chtěli za každou cenu pustit, ale za stejných podmínek nám rušili v pátek sprint a pro mě to bylo za hranici regulérnosti," posteskla si Davidová.

„Ještě horší, než mlha na střelnici byl pro mě déšť na trati. Když mě při neuzavření klapky ještě natekla voda do dioptru, tak jsem viděla úplné nic. Nejel se mi tento masák vůbec dobře," přiznala Voborníková, kterou limitoval i rozjíždějící se zánět achilovky.

SP v biatlonu v Oslu - závody s hromadným startem:
Ženy (12,5 km):
1. H. Öbergová (Švéd.) 36:33,5 (1)
2. Röiselandová (Nor.) -22,6 (1)
3. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -43,7 (3)
4. Kebingerová (Něm.) -46,5 (1)
5. Simonová (Fr.) -56,6 (4)
6. Herrmannová-Wicková (Něm.) -57,1 (3)
...16. DAVIDOVÁ -1:48,0 (6)
25. VOBORNÍKOVÁ (obě ČR) -3:37,6 (6).
Konečné pořadí závodu s hromadným startem (po 4 závodech):
1. Simonová 270
2. Chevalierová-Bouchetová 206
3. H. Öbergová 195
4. Wiererová (It.) 169
5. Jeanmonnotová (Fr.) 166
6. Hauserová (Rak.) 156
...13. DAVIDOVÁ 106
31. JISLOVÁ (ČR) 37
42. VOBORNÍKOVÁ 12.
Konečné pořadí SP (po 20 závodech):
1. Simonová 1093
2. Wiererová 911
3. Vittozziová (It.) 882
4. Herrmannová-Wicková 874
5. E. Öbergová (Švéd.) 764
6. Tandrevoldová (Nor.) 731
...9. DAVIDOVÁ 668
36. JISLOVÁ 149
43. VOBORNÍKOVÁ 109
75. CHARVÁTOVÁ 16
86. VÁCLAVÍKOVÁ (všechny ČR) 2

Reklama

Související témata: