Hlavní obsah

Divoká jízda! Multitalent míří na biatlonové MS

Povedl se jí pozoruhodný kousek. Nominace na biatlonový světový šampionát, který se uskuteční od 8. do 19. února v německém Oberhofu, neunikla Američance Taře Geraghtyové-Moatsové. Na první pohled nic mimořádného, ve své kariéře už atmosféru MS poznala, ovšem jako skokanka na lyžích a závodnice v severské kombinaci.

Foto: Profimedia.cz

Tara Geraghtyová-Moatsová s trofejí za vítěství v seriálu v severské kombinaci v roce 2021.

Článek
Fotogalerie

Ještě tak přechod z běhu na lyžích, to se občas vidí. Sport takto změnily Stina Nilssonová či Anamarija Lampičová, ale přechod Američanky z můstků k biatlonu je opravdu mimořádností.

„Jedu na mistrovství světa!" dává Geraghty-Moatsová na sítích najevo hrdost nad tím, co se jí podařilo v relativně krátké době. Když šlo do tuhého, zvládla vše potřebné. "V posledních dvou letech to byla divoká jízda," uvedla devětadvacetiletá závodnice.

S biatlonem koketovala coby teenagerka, ale přednost pak dostávalo klasické lyžování. Prosazovala se ve skocích – a to s úspěchem. Na konci roku 2014 debutovala mezi specialistkami ve Světovém poháru, ve kterém působila celkem šest let.

K tomu i kombinace. Pro ženy nová disciplína jí přinášela triumfy. Na jaře 2021 ale přešla k biatlonu a pro sezonu 2022/23 vstoupila do Světového poháru. Na průlom mezi ty úplně nejlepší nedošlo, o medailích a trofejích může jen snít, ale na nominaci do amerického týmu pro MS to stačilo. Navíc sama teď může cítit, že by se to při stávajícím progresu ještě mohlo zlepšovat. „Nečekala jsem, že budu v biatlonu tak rychle na takové úrovni."

Jejím nejlepším umístěním v tomto ročníku SP bylo 66. místo ve sprintu v Kontiolahti. k potvrzení účasti na MS v Oberhofu jí pomohly výkony na otevřeném ME v Lenzerheide, kde byla nejvýše 28. ve sprintu.

Na světovém šampionátu v durynském Oberhofu se vedle Geraghtyové-Moatsové v ženském týmu USA objeví Deedra Irwinová, Joanne Reidová, Chloe Levinsová a Kelsey Dickinsonová.

Reklama