Hlavní obsah

Fantazie! Biatlonistka Davidová přidala pódium i ze stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z druhého místa po sprintu se dostala na třetí místo v cíli sobotní stíhačky, což pro biatloistku Markétu Davidovou znamená druhé pódium za sebou při Světovém poháru v rakouském Hochfilzenu. Celkově to pro ni znamená jedenácté stupně vítězů v kariéře. Vystoupila na ně společně s Norkou Tandrevoldovou a vítěznou Simonovou z Francie, která uhájila žluté číslo pro vedoucí ženu celkové klasifikace.

Foto: Andreas Schaad, ČTK/AP

Česká biatlonistka Markéta Davidová během stíhacího závodu v rakouském Hochfilzenu.

Článek

Vynikající skok o šestadvacet míst se ve stíhačce povedl i další české reprezentantce Jessice Jislové, která projela cílem devětadvacátá a poprvé během letošní zimy bodovala. O patnáct pozic si polepšila také Lucie Charvátová, jenže za 44. místo už se žádná odměna nedává.

Davidová měla z výsledku radost. „Každá medaile je super, moc si ji vážím. Stíhačka mě dneska opravdu bolela a na posledním kilometru mi došly síly, už jsem fakt vůbec nemohla," líčila česká reprezentantka, která je celkově už pátá a příští týden ji neunikne premiérový závos s hromadným startem.

K první střelecké položce stíhačky přijela vítězka sprintu Němka Herrmannová dvacet vteřin před česko-francouzskou dvojicí Davidová, Simonová. K nim se už dotahovala mladší ze švédských sester E. Öbergová. Všechny čtyři zvládly úvodní ležku čistě a na lyžích se vzdalovaly pronásledovatelkám.

Foto: Andreas Schaad, ČTK/AP

Česká biatlonistka Markéta Davidová (vlevo) se snaží předstihnout Francouzku Julii Simonovou.

Davidová zvládla rovněž druhou zastávku na střelnici bez chyby. Stejně tak odstřílela v synchronizovaném tempu Simonová a obě předjely Herrmannovou, která se z trestného kola vrátila o devět vteřin později.

Při třetí položce, která byla už vstoje, bohužel česká biatlonistka minula jediné dva terče za celou stíhačku. „Nechala jsem se zbytečně rozhodit první ranou, pak už se mi nedařilo stojku odstřílet ve správném tempu připustila Davidová.

Její rivalku Simonovou čekalo na trestném kole jen 150 metrů. Herrmannová-Wicková chybovala až při poslední ráně, Elvira Öbergová hned dvakrát. Jediná z čela závodu zvládla tuto položku čistě Perssonová s číslem deset a vyšvihla se za vedoucí Francouzku.

Davidová vyrážela vstříc poslední střelecké zastávce na 4. místě a když při ní trefila všech pět ran, znamenalo to návrat na pódiovou pozici. V boji o konečnou druhou příčku už nebylo schopná čelit Norce, které vyšel skok ke stříbru ze třináctého místa.

Mezitím Simonová závěrečnou položku dala bez chyby a bylo tak jasné, že zopakuje triumf z minulého týdne v Kontiolahti. Až z desáté pozice startující Perssonová už myslela na pódium, jenže trestné kolo musela obkroužit hned dvakrát a dojela až šestá za Herrmanovou-Wickovou.

Světový pohár biatlonistek – stíhací závod na 10 km v Hochfilzenu
1. Simonová (Fr.) 29:56,7 (1 tr. okruh)
2. Tandrevoldová (Nor.) -19,6 (1)
3. Davidová (ČR) -28,1 (2)
4. E. Öbergová (Švéd.) -41,4 (3)
5. Herrmannová-Wicková (Něm.) -42,7 (3)
6. Perssonová (Švéd.) -46,0 (2)
----------
29. Jislová -3:20,6 (3)
44. Charvátová (obě ČR) -4:25,5 (5)
Průběžné pořadí SP (po 5 z 21 závodů)
1. Simonová 310
2. Tandrevoldová 245
3. Vittozziová (It.) 242
4. Herrmannová-Wicková 240
5. Davidová 226
6. E. Öbergová 221
----------
47. Voborníková 19
52. Jislová 12
60. Václavíková 2

Reklama