Hlavní obsah

Po rozpačitém začátku štafeta biatlonistů i přes patnáct dobíjení dojela osmá

Aktualizováno

Čeští biatlonisté se přes rozpačité rozběhnutí štafety Světového poháru v rakouském Hochfilzenu, kde po prvním úseku byli až patnáctí, nakonec vytáhli na solidní osmé místo. Přestože museli celkově patnáctkrát dobíjet, což je největší počet náhradních nábojů ze zemí elitní dvanáctky. Prvenství z minulého týdne zopakovali Norové, na stupně vítězů je doprovodili Švédové a Němci.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Biatlonista Michal Krčmář při závodu Světového poháru.

Článek

Celý závod se jel za hustého sněžení a Tomáš Mikyska na prvním úseku běžecky ztratil a při první položce sice poslal mimo terč jen jednu ránu, žádala si ale tři opravy. Další dva náhradní náboje potřeboval vstoje a předával úplně vyčerpaný na 15. místě se ztrátou 59 vteřin. „Nevím, co k tomu říct. Střelba mě strašně štve. Snažil jsem se, abychom byli v kontaktu, ale je to dneska těžký, jak sněží," řekl pro ČT zklamaně

Také Michal Krčář vleže dobíjel třikrát a jeho ztráta narostla, přesto české kvarteto posunul alespoň na 13. příčku. „Můj výkon měl být o dost lepší, na střelnici jsem nechal moc času," uvědomoval si. Na třetím úseku nastoupil prozatímní suverén sezony Johannes Thingnes Boe, takže Norové po jeho čisté střelbě převzali otěže závodu.

Vleže byl ale bezchybný i Jakub Štvrtecký a vstoje úspěšně opravil dvě minely, navíc pouze on a Francouz Jacquelin držel běžecké tempo norského rychlíka. Předával devátý se ztrátou dvou a půl minuty. „Postupem času mě to začalo bavit a rozjel jsem se, nakonec myslím, že dobrý," hodnotil třetí nejrychlejší muž tohoto úseku.

Opuštěný norský finišman Christiansen nedal soupeřům šanci ho ani pořádně zahlédnout, i když si při závěrečné zastávce na střelnici neodpustil trestné kolo. Český finišman Jonáš Mareček použil na obou položkách po dvou nábojích a dostal se do skupinky tři štafet bojujících o sedmé místo. Na Švýcara nestačil, ale Itala udolal, takže z toho bylo osmé místo.

Světový pohár biatlonistů v Hochfilzenu - štafeta mužů na 4x7,5 km
1. Norsko (Lägreid, Andersen, J. Boe, Christiansen) 1:18:02,6 (1+7)
2. Švédsko (Nelin, Ponsiluoma, Femling, Samuelsson) +20,0 (0+8)
3. Německo (Strelow, Kühn, Rees, Doll) +28,6 (1+5)
4. Francie (Guigonnat, F. Claude, Jacquelin, Fillon-Maillet) +51,5 (0+9)
5. Finsko (Ranta, Harjula, Seppälä, Hiidensalo) +2:00,7 (0+9)
6. Rakousko (Komatz, Eder, Leitner, Lammerer) +2:28,6 (0+4)
7. Švýcarsko (Stalder, Hartweg, Burkhalter, Finello) +2:32,2 (0+9)
8. Česko (Mikyska, Krčmář, Štvrtecký, Mareček) +2:38,6 (0+15)

Reklama

Související témata: