Hlavní obsah

Krčmář analyzoval nepovedený závod. Sešlo se víc důvodů, pomáhal i počítač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zklamání hodit za hlavu, ale zároveň se z velmi nepovedeného startu šampionátu poučit. Tak přistoupil Michal Krčmář k úvodní smíšené štafetě a následným dvou dnům volna před sobotním sprintem (od 17.05). Najít střeleckou pohodu pomáhal i počítačový program, který simuluje střelbu.

Michal Krčmář se oklepává z neúspěchu ve smíšené štafetě. Na tréninku se hodně věnoval střelbě.Video: Sport.cz

 
Článek

Poté, co ve středu zklamaně opustil Vysočina arenu, si nejzkušenější člen české sestavy sedl s trenéry, aby odhalil, co způsobilo jeho rozháranou střelbu na první položce smíšené štafety.

„Bylo to hodně věcí dohromady,“ poodhaluje Ondřej Rybář, zkušený trenér a nyní sportovní ředitel Českého biatlonu. „Lyže nejely tolik, a tak musel každý makat víc, což se pochopitelně podepíše na střelbě,“ vypráví.

A druhým aspektem byla psychika, kdy tlak zamával i se 33letým olympijským medailistou. „Jel první úsek, první závod doma, takže psychologie hraje roli. A když se to dá dohromady, je pro každého hodně těžké to zvládnout,“ líčil Rybář.

Přípravu lyží Krčmář přímo neovlivní, ale na psychické a střelecké pohodě se dá pracovat. S trenéry se na to vrhnul hned ve čtvrtek dopoledne. Šli na scatt, což je počítačový program využívaný biatlonisty.

„Na něm vidíte, co se děje. Jaký má pohyb, co se dá udělat lépe,“ popisuje Rybář. Co program odhalil? „Pohyb nebyl špatný. Něco jsme doladili a pak se zaměřili na tu práci, jak spouští, jak míří. Občas je třeba si vrátit ty základy, abyste mohli jít dál,“ vysvětluje.

V jakých závodech mají teď čeští biatlonisté na MS šanci na dobrý výsledek? Ondřej Moravec odmítá černé scénářeVideo: Sport.cz

Ale pořád je to jen počítačový simulátor… „Na scattu je v klidu, v zátěži to je samozřejmě horší,“ připomíná Rybář. A tak Krčmář při odpoledním tréninku opět trávil dost času i na střelnici. Osm položek absolvoval vleže, další přidal vestoje.

„Nejhorší by bylo, kdyby to i na scattu vypadalo vynikajícně, pak vůbec nevíte, co se děje. Ale když je tam co zlepšovat, všechno dává smysl a dodá to i trochu uklidnění,“ ví Rybář.

Vedle Krčmáře se v sobotním sprintu představí i Jakub Štvrtecký, Tomáš Mikyska a Jonáš Mareček.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.