Hlavní obsah

Comeback slovenské legendy, Kuzminová při návratu opěvovala Nové Město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jí 39 let, v roce 2019 se loučila se svou fantastickou kariérou. Jenže píše se rok 2024 a Slovenka Anastasia Kuzminová v Novém Městě na Moravě opět závodí na mistrovství světa. Byť už nemůže mít reálné ambice na zisk dalších medailí, svůj návrat na vrcholnou akci si trojnásobná olympijská vítězka maximálně užívá.

Forma po comebacku? Už mám od sebe větší očekávání. Běh se zlepšuje, chybí větší odvaha na střelnici, říká Anastasia KuzminováVideo: Sport.cz

 
Článek

„Nové Město je moje srdcovka, často jsem se tady jako aktivní sportovkyně připravovala, vždycky to tu pro mě bylo speciální,“ vyprávěla pro Sport.cz.

„Je to tu blízko domova a tribuny nás ženou vpřed,“ pochvalovala si rodačka z ruské Ťumeně, která od roku 2008 reprezentuje Slovensko a získala pro něj zlata na ZOH ve Vancouveru, Soči i Pchjongčchangu.

Však letos ji k návratu motivovala i dějiště vrcholných akcí. Před cestou do Nového Města na Moravě si zazávodila na evropském šampionátu ve slovenském Osrblie, kde skončila nejlépe 39. ve stíhačce. „Tam to byla malá ochutnávka toho, jakou atmosféru zažíváme v Novém Městě. Tady jsem také viděla slovenské vlajky, ale i Češi mi drželi palce,“ chválila.

Doma má dvě děti, přičemž syn Jelisej už závodil na mládežnické olympiádě v běhu na lyžích. Sama se věnovala trénování mládeže, ale závodní adrenalin jí chyběl. A tak se rozhodla pro návrat po skoro pěti letech. „Byl to bláznivý nápad. Hodně lidí si myslelo, že jsem se zbláznila. Ale také, že jsem odvážná,“ popisovala vítězka 18 závodů Světového poháru.

Se slovenskou smíšenou štafetou dojela v Novém Městě na Moravě šestnáctá, jen dvě příčky za českým týmem, když se nevyhnula trestnému kolu. „Není to katastrofa, ale zklamání ano. Ale běžecká forma se mi zlepšuje,“ mohla se pochválit nejstarší účastnice šampionátu.

V pátek se postaví na start sprintu. „Můžeme jet čtyři, nikomu místo neberu, tak budu bojovat o stíhačku, abych si zazávodila co nejvíc, když už jsem dostala tu šanci,“ předsevzala si. Aktuální slovenská jednička Ema Kapustová dala přednost juniorskému evropskému šampionátu v polských Jakuszycích.

Reklama