Hlavní obsah

Krčmářovi ani dvě nuly nestačily na desítku. Norové ostrouhali, kdo bere zlato?

Pokljuka
Aktualizováno

Michal Krčmář odstřílel při pátečním sprintu na biatlonovém mistrovství světa v Pokljuce obě položky čistě a obsadil solidní 11. místo, které mu dává dobrý předpoklad i pro nedělní stíhací závod. Do něj se ze čtyř českých reprezentantů kvalifikoval z 55. pozice ještě Ondřej Moravec. Velkým překvapením je, že se medaile ze závodu na 10 km nedočkali celou zimu suverénní Norové.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář při sprintu na mistrovství světa v Pokljuce.

Článek

Nejlepší z nich Johannes Dale skončil čtvrtý. Lídr SP Johannes Thingnes Boe doplatil na dvě chyby při ležce a v cíli byl i přes skvělý běh až pátý. Nečekaným šampionem se stal 25letý Švéd Martin Ponsiluoma, kterého na stupně vítězů doprovodili dva Francouzi, Simon Desthieux a Emilien Jacquelin.

Krčmář zahnal zklamání ze štafety

Sprinty v této sezoně často připomínaly spíše norský šampionát. V rámci SP se jich odjelo šest a vítěz byl pokaždé ze stejné země. Ve Slovinsku ale nastala úplně jiná situace. Pro švédské barvy vybojoval první světový triumf ve sprintu Ponsiluoma, jenž si položkách počínal bezchybně, navíc měl sedmý nejrychlejší běžecký čas.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Zlato ve sprintu na mistrovství světa v Pokljuce nečekaně vybojoval Švéd Martin Ponsiluoma.

V dějišti šampionátu v pátek po poledni klesla teplota na mínus čtrnáct, tím i trať hodně ztvrdla. Krčmář na ní předvedl 21. běžecký čas, což je slušné po covidu prodělaném v lednu. Svůj výkon podepřel především na střelnici. „Šel jsem do závodu s tím, že ho musím odjet na dvě nuly i za cenu narušení rytmu střelby, proto jsem i jednou odložil výstřel při stojáku. Některé rány druhé položky byly těsné, ale všechny do černého. Řekl bych, že jsem to vyhodnotil dobře," říkal Krčmář

Přiznal, že musel překousnout zklamání z vlastního vystoupení ve smíšené štafetě. „Docela mě sebralo, jak jsem pokazil štafetu. Vzalo mi to vítr z plachet. Den jsem se z toho sbíral, ale nebylo potřeba mě utěšovat. Spíš jsem si vzal ponaučení a dneska je pocit úplně jiný," tvrdil nejlepší z českých mužů.

„Měl jsem z Michala radost, jak dokázal být koncentrovaný na střelnici. Pro přesné rány udělal maximum a do stíhačky jde ze slibné pozice a hlavně pořád žije naděje na jeho účast i v závěrečném masáku," hodnotil trenér Ondřej Rybář.

Moravec neměl svůj den

Naopak Ondřej Moravec jen nešťastně kroužil hlavou. „Střelba nebyla úplně tragická, ale běžecky jsem na kalup těch nejlepších vůbec nestačil. Těžko k tomu něco víc říkat, neměl jsem vůbec dobrý den," přiznal jeden z nejstarších biatlonistů v celém startovním poli.

Jakub Štvrtecký svou ležku pečlivě hlídal, přesto musel na trestné kolo, protože poslední rána byla kalibrová a terč po ní nespadl. Vstoje pak udělal další dvě střelecké chyby. „Byl jsem na sebe dost naštvaný, tak jsem se snažil alespoň v běhu vyždímat," uvedl zklamaný, že se nevešel mezi 60 účastníků nedělní stíhačku. „Chybělo mi dvanáct vteřin," krčil rameny.

Premiéra na mistrovství světa se nepovedla Mikuláši Karlíkovi. S padesátiprocentní úspěšnosti střelby skončil ve spodních patrech výsledkové listiny, která čítala celkem 104 mužů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

MS biatlonistů v Pokljuce - sprint na 10 km mužů
1. Ponsiluoma (Švédsko)24:41,1 (0)
2. Desthieux (Francie)+11,2 (0)
3. Jacquelin (Francie)+12,9 (1)
4. Dale (Norsko)+22,4 (1)
5. J. Boe (Norsko)+22,5 (2)
6. Fillon Maillet (Francie)+23,9 (1)
7. Lägreid (Norsko)+25,7 (0)
8. Samuelsson (Švédsko)+26,7 (0)
...
11. Krčmář (ČR)+37,7 (0)
55. Moravec (ČR)+2:08,0 (1)
68. Štvrtecký (ČR)+2:27,2 (3)
84. Karlík (ČR)+3:23,0 (5)

Reklama