Hlavní obsah

Krok k návratu? Soukalová bude opět závodit. I se svým vzorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naposledy se postavila na start ostrého závodu v březnu 2017. Pak přišly pro Gabrielu Soukalovou nelehké chvíle ve sportovním i osobním životě, i ty mnohem krásnější v podobě narození dcery Izabely. Teď se částečně vrací i ke sportovnímu soutěžení, byť (zatím) jen v rámci doprovodné štafety na Jizerské padesátce. Přijdou i biatlonové závody?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová.

Článek

Příští víkend se postaví na start firemní štafety, jak dvojnásobná mistryně světa a trojnásobná olympijská medailistka potvrdila na svém Instagramu.

„Snad tisíckrát jsem odpovídala, jestli jsem někdy startovala v hlavním závodě Jizerské 50. Jela jsem celkem dva závody, ale na ten hlavní jsem si netroufla. Nechtěla jsem pokazit rodinné skóre. Moje maminka ji totiž zvládla v dobách, kdy závodila na profi úrovni, vyhrát rovnou třikrát,“ připomněla olympijskou medailistku ze štafety v Sarajevu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Gabriela Soukalova (@gabrielakoukalova)

Ta se právě se svými parťačkami ze ZOH 1984 Dagmar Švubovou, Blankou Paulů a Květou Jeriovou vydá na týmové štafety.

„Je mi velkou ctí, že vedle ní, mého celoživotního vzoru, můžu stát na startu, i když nejedeme za stejný tým. I tak to pro mě bude výjimečný zážitek,“ vyznala se 33letá Soukalová na sociálních sítích a příspěvek doplnila společnými fotografiemi s maminkou.

Zůstane jen u jednorázového comebacku, nebo se chystá i větší návrat? Podle informací Sport.cz už během podzimu byl comeback zvažovanou variantou, což ale Soukalová odmítala. „To říkal asi nějaký vtipálek, leda tak hubnu po porodu. Asi je to tím, že jsem teď skoro každý den v Bedřichově, kde mě lidi vidí sportovat,“ reagovala.

V prosinci pro deník Sport už možnost návratu alespoň na amatérské úrovni připustila. „Možná na hobby úrovni, že bych si zkusila nějakou exhibici, nebo sranda závod. Ale zase abych si myslela, že bych byla schopná navázat na tu kariéru, to si nemyslím,“ přiznala.

Z marketingového pohledu by pro český biatlon byl návrat někdejší hvězdy před světovým šampionátem v Novém Městě na Moravě 2024 velkou vzpruhou, ale pochopitelně by v případě snahy o vážnější návrat záleželo především na zdraví, které Soukalovou v posledních letech kariéry trápilo.

Dostane medaili

A těžko by Soukalovou bavilo se vracet kvůli třicátým místům. „Nechci se bavit o konkrétním případu, ale jestli se jakýkoliv sportovec chce vrátit, trénink je k tomu třeba fakt dlouhý. Systematicky by se měl chystat třeba rok, aby měl nějakou výkonnost,“ říká například dlouholetý reprezentační kolega Soukalové Ondřej Moravec.

Každopádně se Soukalová dočká aplausu v Novém Městě na Moravě už letos. Spolu se svými kolegyněmi ze štafety Veronikou Vítkovou, Evou Puskarčíkovou a Jitkou Landovou by si měla konečně převzít bronz ze zimních olympijských her v Soči 2014.

Reklama