Hlavní obsah

Mladí vlčáci útočí! České legendy střídá nová biatlonová krev. Je to mela, ví její lídr

Český biatlon se definitivně posouvá do nové éry, generace hrdinů z olympijského Soči Ondřeje Moravce a Jaroslava Soukupa či mistra světa Michala Šlesingra už opustila běžecké tratě a střelnice. Na jejich pozice se dere početná smečka potenciálních nástupců, kteří sbírali medaile v juniorské kategorii. Už letošní olympijská zima může naznačit, jak jsou schopni se prosadit i mezi seniory. Jak si troufá její loňský lídr Mikuláš Karlík, ukáže následující video.

Biatlonista Mikuláš Karlík s klidem opouští juniorskou kategorii a těší se na tu seniorskouVideo: Sport.cz

 
Článek

Za minulou sezonu ozdobenou stříbrem na juniorském MS ve sprintu a bronzem se štafetou si Karlík vysloužil cenu pro českého juniora roku a také přímou nominaci na úvodní Světový pohár, který startuje v sobotu ve švédském Östersundu.

Byť minulou zimu spadal ještě mezi juniory, už získával zkušenosti ve Světovém poháru. A první kontakt s elitou pro něj byl hodně drsný. Sprint v Oberhofu a až 99. místo. „V listopadu jsme měli první nominační závody, já byl po covidu a nenominoval jsem se,“ líčí 22letý Karlík.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Biatlonista Mikuláš Karlík s trofejí pro nejlepšího juniora sezony.

„Do Vánoc jiná soutěž kromě Světového poháru nebyla, takže jsem do něj skočil nerozzávoděný, a i když jsem si to nepřipouštěl, také vystresovaný, což se na závodě podepsalo,“ přiznává.

Pak ale ještě nastoupil do posledních dvou dílů SP v Novém Městě na Moravě i v Östersundu a už z toho byly i dva bodové zisky. „Každý závod byl pro mě úžasná příležitost, ale ten rozdíl je obrovský. Seniorské závody jsou mela, není prostor na chybu,“ vypozoroval Karlík.

V reprezentačním áčku navíc stihl potkat i trojnásobného olympijského medailistu Moravce, dokonce ho v jeho posledním závodě porazil. „Byl obrovská autorita, všechno viděl s nadhledem, snažil jsem se od něj okoukat co nejvíc hlavně na střelnici, kde trochu pokulhávám,“ říká.

Teď je jeho parťákem ve střeleckých soutěžích stříbrný z Pchjongčchangu Krčmář. „Soupeřili jsme na soustředěních, kdo zastřílí v daném čase víc nul. Pokaždé jsem prohrál, takže jsem za něj třikrát musel platit Mekáč,“ usmívá se. „Jsme super parta, každý si může dělat legraci z každého, navíc my mladší jsme strašně vyrovnaní, kdokoliv může vyletět,“ těší Karlíka.

Reklama