Hlavní obsah

Norsko bije na poplach. Biatlon umírá, chybí závodníci i munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský biatlon obchází strach. Suverénní postavení je v ohrožení, členská základna tradiční velmoci povážlivě klesá a kluby se navíc potýkají s obrovským nedostatkem munice. Ve skandinávské baště zimních sportů dokonce malují černé scénáře a bijí hlasitě na poplach.

Foto: DPA/Jürgen Fromme, ČTK

Norský ženský biatlon se dnes opírá především o Ingrid Landmark Tandrevoldovou.

Článek

Pohled na průběžné pořadí biatlonového Světového poháru vyvolá dojem, že postavení Norska je vskutku královské. Mezi muži figuruje hned pět reprezentantů Norska v první desítce, v první čtyřce jsou tři v čele s Johannesem Thingnesem Bö. Už pohled na žebříček žen ale vysílá varovný signál, v první dvacítce je jediná Norka Ingrid Landmark Tandrevoldová. A podle některých norských činovníků může být brzy ještě hůř.

„Musím přiznat, že mám vážné obavy. A bojím se, že náš sport vymře. Pokud se to opravdu stane, bude to velice smutné," posteskl si pro norskou televizi NRK Tormod Rangnes z biatlonového klubu Asker nedaleko Osla.

Čísla bohužel Rangnesova slova potvrzují. Za posledních osm let v Norsku klesl počet registrovaných závodníků o třicet procent a aktuálně svaz eviduje jen 1213 vydaných registraček.

Foto: Andreas Schaad, ČTK/AP

Nor Johannes Thingnes Bö v cíli stíhacího závodu v Hochfilzenu.

Krize norského biatlonu má ale navíc dvojitý rozměr. Kromě klesající členské základny se totiž kluby potýkají s nedostatkem munice, který narušuje tréninkový proces. Dokonce padají hořké návrhy, že pokud se trend nezastaví, budou biatlonisté brzy házet po terčích kameny. „Tohle je zabiják," krčí rameny Rangnes, do jehož kompetencí v klubu patří právě správa nábojů.

Výrobu malorážkové munice pro biatlon (a sportovní střelbu) brzdí jednak zvýšená poptávka po nábojích s ohledem na válku na Ukrajině, a také obrovské hromadění munice v USA, kde se projevuje panika držitelů zbraní po dalším kole návrhů Demokratů na omezení druhého dodatku Ústavy. „Po krizi způsobené koronavirem je tu válka, která bere obrovské množství střelného prachu i olova. A další problém jsou Spojené státy. Podobně jako po nástupu Obamy vznikla panika a střelci vykupují zásoby," potvrzuje Rangnes.

V Norsku tak převládá velký pesimismus. „Přišla nám dodávka munice s dvouměsíčním zpožděním a okamžitě byla pryč," prozradil generální manažer Mads Lysevold z největšího norského výrobce střeliva ABS Shooting. „Nevím, jak zvládneme přilákat nové závodníky. V tréninku můžeme teoreticky používat laserové zbraně, ale v dlouhodobé perspektivě je absence klasické střelby zničující," smutní Rangnes.

Reklama

Související témata: