Hlavní obsah

V biatlonu se rozjíždí psychologické hry: Snaží se nás oblbnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícími se začátkem olympijských her v Pekingu roste správné nažhavení sportovců, ale také jistá nervozita a obavy, zda se podaří na vrchol čtyřletého cyklu správně naladit formu. Stejné je to i v biatlonu, kde i některé hvězdy hodlají vynechat určité závody Světového poháru a věnovat se místo toho raději tréninku. Tahle taktika může zároveň jistým způsobem znejišťovat soupeře a brnkat jim na nervy.

Foto: Schmidt Hendrik, ČTK

Tři nejlepší ze stíhacího závodu v Oberhofu: (zleva) Sebastian Samuelsson, Quentin Fillon Maillet a Tarjei Bö.

Článek

Elitní norští biatlonisté třeba mají za to, že se je snaží svými prohlášeními do médií rozhodit švédská hvězda Sebastian Samuelsson. Olympijský vítěz totiž před nedělní stíhačkou v Oberhofu, v níž skončil druhý, prohlašoval, že jeho forma je zatím dost bídná a že směrem k olympiádě čeká výrazné zlepšení.

„Cítím se v hodně špatné formě. Byl bych překvapený, kdyby se mi závod povedl," řekl švédskému listu Expressen. Důvody ke skepsi měl údajně proto, že v období vánoční přestávky tvrdě trénoval a v Oberhofu tak startoval v podstatě rovnou z plné zátěže.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sebastian Samuelsson (@sebastian_samuelsson)

„Směrem k Pekingu vypadá všechno velmi dobře, ale pro tyhle závody spíš naopak," hlásil v Německu.

Samuelssonovi patří v průběžném hodnocení Světového poháru třetí příčka a za ním je srovnané norské kvarteto Tarjei Bö, Vetle Sjaastad Christiansen, Sturla Holm Laegreid a Johannes Thingnes Bö. A hvězdní skandinávští rivalové mají za to, že jejich soupeř už trochu hraje psychologické hry.

„Myslím si, že se nás snaží trochu oblbnout a rozhodit psychiku," uvedl pro norskou televizi NRK Christiansen.

„Slyšel jsem, jak se (Švédové) domlouvají, že šlo všechno podle plánu a jeli špatně. Akorát Sebbe (Samuelsson) na jejich plán nějak zapomněl," vtipkoval na dané téma Laegreid.

Zároveň ale potvrdil, že psychologické hry probíhají. „Ano, samozřejmě. Snažíme se obalamutit jeden druhého, co to jde. Bavíme se spolu ve velmi přátelském tónu, ale je pravda, že se všeho nejvíc chceme porazit Švédy," potvrdil.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sebastian Samuelsson (@sebastian_samuelsson)

Samuelsson nicméně odmítá, že by se snažil úmyslně zpochybňovat svoji formu. „Z nikoho hlupáky nedělám. Loni jsem také nejel dobře v Oberhofu a Anterselvě, ale na mistrovství světa jsem měl formu výbornou. Letos jsem se snažil dělat věci podobně, abych nejlepší výkony podal na olympiádě," uvedl pro Expressen.

Reklama

Související témata: