Hlavní obsah

Poslední zastávka sezony. Vše o finále Světového poháru v Canmore

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní biatlonová sezona je už minulostí, poslední podnik Světového poháru se konal v kanadském Canmore. Finálové závody odstartovaly ve čtvrtek 14. března a skončily v neděli 17. března. Z velkého křišťálového glóbu se radují Nor Johannes Thingnes Boe a Italka Lisa Vitozziová. Kompletní informační servis o světovém biatlonu sledujte na Sport.cz.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Lucie Charvátová předává štafetu Michalu Krčmářovi v kanadském Canmore

Článek

Stejně jako do Soldier Hollow i do kanadského Canmore se biatlonisté a biatlonistky vracejí po 5 letech, naposledy se zde totiž závodilo v únoru 2019. Tehdy hned několik kvalitních závodníků tuto zastávku vynechalo kvůli přípravě na evropské mistrovství světa.

Krásné vzpomínky na toto kanadské středisko má však jistě Markéta Davidová, která tehdy vybojovala stříbrnou medaili ve vytrvalostním závodu. Ze současných hvězd biatlonu si před pěti lety dvě zlata připsal Nor Johannes Thingnes Boe a bronz Italka Lisa Vittozziová.

Program závodů SP v Canmore (Kanada)

Datum a časZávod
čtvrtek 14. března, 17:40Sprint žen (7,5 km) VÝSLEDKY
pátek 15. března, 17:40Sprint mužů (10 km) VÝSLEDKY
sobota 16. března, 18:10Stíhací závod žen (10 km) VÝSLEDKY
sobota 16. března, 22:10Stíhací závod mužů (12,5 km) VÝSLEDKY
neděle 17. března, 18:10Závod s hromadným startem - ženy (12,5 km) VÝSLEDKY
neděle 17. března, 22:20Závod s hromadným startem - muži (15 km) VÝSLEDKY

Program závěrečné zastávky Světového poháru zahájil čtvrteční sprint žen. Nejlepší z Češek byla 12. Tereza Voborníková, která potvrdila svou střeleckou formu. V pátek pak na nejkratší trať vyrazili také muži, nejlepší byl až 33. Michal Krčmář.

Sobota patřila stíhacím závodům. Především díky fantastickému běhu se téměř o dvacet míst kupředu posunula Markéta Davidová a dojela na osmém místě. Mezi muži mohl být spokojený Michal Krčmář, podal totiž velmi dobrý běžecký výkon a posunul se na 24. pozici.

V neděli byly na programu poslední závody sezony - masáky. V ženách jsme měli hned čtyři závodnice, nejlepší z nich byla ale až 16. Tereza Voborníková. Mezi muži ze žádný český reprezentant do závodu s hromadným startem nekvalifikoval.

Nominace českého týmu do Canmore

Kvalitní výkony českých reprezentantek z Norska pokračovaly a i na první zámořské zastávce se podívaly do první desítky. Markéta Davidová zazářila ve stíhačce, když dlouho sahala po medaili, a nakonec dojela devátá. Vylepšila tak své 11. místo ze sprintu. Se svými výkony může být spokojená i Tereza Voborníková, která skončila 16. a 12. a 11. Jessica JislováLucie Charvátová také posbíraly body do pořadí Světového poháru. Druhou jmenovanou bude mrzet poslední položka ve štafetě, na které odstřelila bronzovou medaili. Premiéru ve světovém poháru zaznamenala Kristýna Otcovská.

Naopak na konec sezony už se asi těší čeští muži. Michal Krčmář s Jakubem Štvrteckým sice alespoň bodovali ve sprintu, stíhačka ale ani jednomu z českých reprezentantů vůbec nevyšla. Mikuláš Karlík, Vítězslav Hornig a Jonáš Mareček v Soldier Hollow nebodovali.

Každého dílu SP se může za Českou republiku účastnit pět žen a pět mužů.

Kde sledovat SP v biatlonu?

Přímé přenosy jsou pro fanoušky biatlonu připraveny jako každý rok na sportovním kanálu České televize ČT Sport. Stejně tak je možné na ČT Sport všechny závody zhlédnout zpětně ze záznamu.

Reklama