Hlavní obsah

Pozor na zakuklence v modrožlutých kombinézách, vtipkoval Bö, kterého zastaví jen zlomená noha

Čtyři zlata, totální dominance a bezradní soupeři. Norský biatlonový fenomén Johannes Thingnes Bö je na MS v Oberhofu k nezastavení. Ke třem triumfům ze smíšené štafety, sprintu a stíhačky přidal devětadvacetiletý rodák ze Strynu zlato také v úterním vytrvalostním závodě. „Pravděpodobně si musí zlomit nohu, aby nevyhrál,“ myslí si expert švédské televize SVT a bývalý závodník Björn Ferry. „Musím dávat pozor na chlápky v kuklách,“ reagoval na jeho slova norský suverén.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö míří za čtvrtým titulem mistra světa z letošního šampionátu v Oberhofu.

Článek
Fotogalerie

Bö si pro své čtvrté zlato z MS dojel navzdory dvěma chybám na střelnici. Závod byl kvůli tomu otevřený, před Norem se držela dlouho bezchybná dvojice Sturla Holm Laegreid a Quentin Fillon Maillet. Oba ale na poslední střelbě zaváhali. Nicméně Norský rakeťák tratí doslova letěl, protože svůj další titul světového šampiona by získal i bez střeleckých chyb svých soupeřů.

Běžecky fantastický Bö měl v cíli nakonec více než minutový náskok před obhájcem titulu Laegreidem a třetím Švédem Samuelssonem. „Aby nevyhrál, musel by si zlomit obě hůlky. I když to by asi stejně nestačilo. Pravděpodobně si musí zlomit nohu, aby nevyhrál," přiznal olympijský šampion z Vancouveru Ferry ve vysílání švédské televize.

Když se zlatý Bö v cíli dozvěděl o slovech experta, rozesmálo ho to. „Musím si dát pozor. Pravděpodobně na mě za rohem domu budou čekat chlápci v kuklách a v modrožlutých kombinézách," zažertoval Nor s tím, že se žádné švédské lámání nohou konat nebude.

„Tělo funguje extrémně dobře a každým závodem je to lepší a lepší," přiznal. „Nervózní jsem ale byl. Chtěl jsem se šetřit na konec závodu, ale brzy jsem byl pod tlakem. Už jsem si myslel, že jsem si zlato odstřelil. Před poslední položkou jsem do toho šlápl, probojoval se dopředu a nakonec vyhrál," dodal Bö.

Mistrovství světa pokračuje ve středu vytrvalostním závodem žen. Zlato v něm od 14:30 bude obhajovat české želízko v ohni Markéta Davidová.

Reklama