Hlavní obsah

Ruský biatlonista se postavil proti válce. Alimbekovová si vyloučení z IBU užívá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné překvapení se nekonalo. Kongres mezinárodní biatlonové unie IBU potvrdil na konci minulého týdne i pro nastávající sezonu vyloučení reprezentací Ruska a Běloruska ze všech soutěží. Z obou zemí také zazněly vesměs očekávané reakce, ale našly se i poměrně překvapivé.

Foto: Profimedia.cz

Ruský biatlonista Anton Babikov zvolil odvážná slova

Článek

Očekávaná palba přišla hned po verdiktu. „Bastardi, bojí se nás," vzkázala delegátům kongresu ruská běžecká a biatlonová legenda Anfisa Rezcovová.

Salvě slov o údajné diskriminaci Rusů a Bělorusů ze strany Západu či nechápavým reakcím o tom, jakou souvislost má ruská invaze na Ukrajinu s biatlonem, se dost odvážně vymykal svým komentářem třeba ruský reprezentant a mistr světa Anton Babikov.

„Nevím, jestli někdo čekal od kongresu něco jiného. Já jsem upřímně nečekal, že nám povolí startovat. Já hlavně chci, aby se celý svět k sobě choval přátelsky, aby každý mohl žít v míru. Abychom se vypořádali s problémy jako je hlad, klima a podobné věci. Ne, abychom válčili," apeloval zcela proti duchu oficiální ruské rétorice Babikov na serveru Matč TV.

„Chci, aby lidé mohli žít a měli se dobře. To mně dělá mnohem větší starosti než to, co říká vedení IBU nebo někdo jiný. Možná je to špatně, ale měl bych být na IBU naštvaný nebo uražený? Nevidím v tom smysl," dodal.

Ruskou a běloruskou elitu zastihl zásadní výrok kongresu na společných závodech, vzletně nazývaných Commonwealth Cup, v letní verzi tohoto sportu v běloruském Raubiči, kde mimo jiné slavila zlato v závodě s hromadným startem Dinara Alimbekovová. Ta si se slzami v očích vyslechla běloruskou hymnu a poté se svěřila, že jí vlastně vyloučení z mezinárodní scény ani moc nevadí.

„Očekávalo se to, a nemám z toho žádné další emoce. Nemyslím si, že bychom se brzy do mezinárodních závodů vrátili. A upřímně, ani se teď vracet nechci," uvedla olympijská šampionka Alimbekovová.

„Nevím, jestli tahle nálada pomine nebo bude trvat věčně, ale teď se vracet nechci. Jsem spokojená s tím, jak trénuji, jak mezi sebou soupeří Bělorusko s Ruskem. A navíc trávím mnohem víc času s přáteli a rodinou. Byl by hřích si na to stěžovat," pochvalovala si.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články