Hlavní obsah

S Davidovou a dalšími Čechy nepočítají. Světoví biatlonoví experti mají o favoritech jasno

I čeští biatlonoví fanoušci už jsou natěšení na úterní start nové sezony Světového poháru ve finském Kontiolahti. Mohou od českých reprezentantů čekat v novém ročníku útok na medaile? Podle biatlonových expertů nikoliv. V anketě odborníků pro mezinárodní federaci IBU se ani jednou nevyskytlo jméno tuzemského závodníka. A to jak mezi adepty na první tři pozice v celkovém hodnocení, tak mezi možnými překvapeními sezony.

Vyhrát jako loni úvodní závod SP? Raději ne, směje se Markéta Davidová. Rozhodnutí pokračovat nelituje!Video: Sport.cz

 
Článek

Před rokem na úvod sezony triumfovala ve švédském Östersundu Markéta Davidová ve vytrvalostním závodě, v celkovém hodnocení Světového poháru pak obsadila desátou příčkou. Před startem sezony prohlašuje, že se cítí lépe než loni, navíc má nově k dispozici norského servismana Oleho Björna Tretteruda a brusiče lyží Benjamina Edera z Rakouska. Jenže experti s ní ani tak na medailové příčky nepočítají.

Do ankety IBU se zapojil olympijský vítěz a nyní komentátor televize ARD Arnd Peiffer, jeho kolega ze stejné televize a stříbrný olympionik Erik Lesser, komentátor Eurosportu Dario Puppo, expert na zimní sporty a komentátor dění na stadionu v Hochfilzenu Stefan Steinacher, bývalá světová šampionka a komentátorka SVT Helena Ekholmová a další bývalá závodnice Weronika Nowakowská.

V mužské kategorii se až na jednu výjimku všichni zmínění shodli na tom, že celkové prvenství v SP vybojuje Nor Johannes Thingnes Bö, v obhajobu Francouze Quentina Fillona Mailleta věří jen Steinacher. Mezi adepty na další umístění na pódiu v celkovém pořadí jsou zmiňováni třeba Švéd Sebastian Samuelsson, Ital Lukas Hofer či další Nor Vetle Sjaastad Christiansen a Francouz Emilien Jacquelin.

V ženské části se při absenci hvězdného norského dua Marte Olsbuová-Röiselandová, Tiril Eckhoffová na startu sezony předpovídá úspěch švédským sestrám Öbergovým.

„Nevím, kdo by je mohl porazit. Marte a Tiril teď závodit nebudou. Doro (Wiererová) je dobrá, ale ne tak rychlá. Braisazová je na mateřské. Snad jen Denise (Herrmannová-Wicková) má pozici na to, že by se mohla prosmýknout do žlutého. Ale nevím, jestli je na to dostatečně konzistentní," analyzoval Lesser ženskou část pole Světového poháru.

S tipovanou nadvládou švédských sester pochopitelně souhlasí i jejich krajanka Ekholmová.

U čtyř expertů je hlavní adeptkou na ovládnutí SP Elvira Öbergová. Nowakowská před ní staví Herrmannovou-Wickovou. Steinacher možná trochu překvapivě počítá na první příčku s Röiselandovou, která kvůli zdravotním problémům neměla ideální přípravu a úvod seriálu  vynechá.

Ani mezi překvapeními sezony žádné české jméno nefiguruje. Tipující jmenovali třeba velký comeback Lisy Vittozziové. Očekávají také, že může také zazářit někdo z mladých reprezentantů Norska, Francie, Itálie či Švýcarska.

Reklama

Související témata: