Hlavní obsah

První díl SP v biatlonu 2022/23: Program a výsledky závodů v Kontiolahti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová biatlonová sezóna má před sebou první ostrý start. Závodníky čeká hned osm dílčích závodů v rámci prvního dílu programu světového poháru, které se koná ve finském Kontiolahti v období od 29. listopadu do 4. prosince. Sledujte podrobný informační i výsledkový servis na Sport.cz

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Markéta Davidová na trati sprintu SP v Östersundu.

Článek

Kontiolahti může být tuzemským fanouškům biatlonu známé díky úspěšnému roku 2015, kdy na mistrovství světa získali čeští biatlonisté a biatlonistky hned čtyři medaile, a to včetně zlata ze smíšené štafety, které se postaral čtyřlístek Vítková, Soukalová, Šlesingr a Moravec.

Vůbec poprvé se areál na východě Finska stal součástí Světového poháru v sezoně 1989-90, kdy dokonce třikrát hostilo mistrovství světa. Naposledy se zde závodníci představili v rámci osmého dílu loňského SP, který se konal na přelomu února a března letošního roku. Při tomto klání se z českých reprezentantů nejlépe umístila Jessica Jislová, která ve stíhacím závodě doběhla na 7. místě.

Program 1. dílu SP v biatlonu v Kontiolahti 2022

Úvodní závodem, který odstartuje novou sezonu světového poháru bude vytrvalostní závod mužů na 20 km. Do zalesněné krajiny u jezera Höytiäinen závodníci vběhnou v úterý 29. listopadu v 13:15 hod. O den pozděj, se ve vytrvalostním závodě představí také ženy. Seriál v Kontiolahti pak vyvrcholí v neděli 4. prosince stíhacím závodem žen v 14:15 hod.

Češi v Kontiolahti 2022

Česká nominace úvodního světového poháru čítá celkem deset jmen, z nichž pět závodníků a závodnic mělo svou účast jistou. Dalších pětice vznikla na základě výsledků nominačních závodů. Jistou účast mělo trio Markéta Davidová, Jessica Jislová a Michal Krčmář, jejichž účast vyplynula na základě umístění do 30. místa v posledním ročníku SP. Automaticky se take počítalo s Terezou Voborníkovou a Jonášem Marečkem, kteří jsou juniorskými mistry světa.

V nominační závodech si místa vyjely Lucie Chrvátová a Eliška Václavíková, mezi muži se pak kvalifikovali Jakub Štvrtecký, Tomáš Mikyska a Mikuláš Karlík.

Nominace Kontiolahti 2022
Ženy
Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Eliška Václavíková
Muži
Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Jakub Štvrtecký, Tomáš Mikyska, Mikuláš Karlík.

Reklama