Hlavní obsah

Šestá v cíli. Davidová zvládla skvěle stíhačku a polepšila si o deset míst

Aktualizováno

Skvělou stíhačku předvedla Markéta Davidová při Světovém poháru biatlonistek v italské Anterselvě, když se ze šestnácté startovní pozice vytáhla skvělým během i konečně zlepšenou střelbou vleže až na šestou v cíli, i když při obou stojkách musela na trestné kolo. Prvenství slavila šestá žena sprintu Denise Herrmannová-Wicková z Německa.

Foto: biatlon Slavík/Český Petr, ČTK

Česká biatlonistka Markéta Davidová v akci během stíhačky Světového poháru v Anterselvě.

Článek

Davidová zvládla první položku ve velmi dobrém tempu a hlavně čistě, čímž poskočila na 11. místo a navíc ji držely lyže, takže se ještě před druhou zastávkou na střelnici dostala do elitní desítky.

Druhá nula české biatlonistky pak znamenala její další posun na šestou pozici. „Trochu jsem se ležky bála, ale povedlo se mi zahodit strach. Šla jsem do ní odvážně a za to mohu být ráda," usmála se Davidová, která z předchozích pěti závodů měla úspěšnost střelby v této poloze jen 67 procent.

Foto: biatlon Slavík/Český Petr, ČTK

Česká biatlonistka Markéta Davidová (vpravo) si během stíhacího závodu Světového poháru v Anterselvě polepšila o deset míst.

Tentokrát byla bezchybná, což z elity zvládly už jen dvě Italky. Vítězka sprintu Wiererová vedla už o téměř půl minuty před čtveřicí pronásledovatelek. O dalších patnáct sekund zpět už jela Davidová.

Třetí položka, už vstoje, dostala do čela Norku Röiselandovou. Těsně za ní se vrátila z trestného kola Wiererová, které doslova dýchala na záda Němka Herrmannová-Wicková. Sto padesát metrů navíc si musela poprvé v závodě přidat i Davidová a střelnici opouštěla sedmá.

O vítězce stíhačky nerozhodla ani poslední položka, při níž všechny biatlonistky z čela chybovaly. Němka ale pouze jednou a kilometr před cílem tak měla dvanáct vteřin náskok na domácí Vittozziovou, která se udržela na střelecké nule a posunem z 13. místa při startu na druhé v cíli se zařadila mezi nejvýraznější skokanky stíhačky.

Třetí byla po sesterském souboji Elvira Öbergová. Davidová musela po poslední stojce na jedno trestné kolo, ale dalo ji to ještě naději úspěšně zabojovat o konečné šesté místo s Wiererovou. „Říkala jsem si, že Italku diváci vyhecují do finiše, ale podařilo se mi jí rychle cuknout," tvrdila spokojená česká biatlonistka, která se během letošní zimy prosadila už poosmé do elitní desítky.

Foto: biatlon Slavík/Český Petr, ČTK

Česká biatlonistka Markéta Davidová předvedla ve stíhačce v Anterselvě skvělý výkon.

Až osmnácté místo v cíli obsadila se žlutým číslem vedoucí ženy SP závodící Simonová. Stíhačku nakonec jely jen tři Češky. Jessica Jislová, která měla startovat až z 59. místa, raději šetřila síly na nedělní štafetu. Další reprezentantky si polepšily. Tereza Voborníková dokonce o čtrnáct míst, ale odvážný útok na body zhatila dvě trestná kola po poslední střelbě. V cíli ji patřila 42. pozice, Lucie Charvátová i přes sedm střeleckých chyb obsadila 49. příčku.

Světový pohár biatlonistek v Anterselvě – stíhací závod žen na 10 km
1. Herrmannová-Wicková (Německo) 29:53,1 (2)
2. Vittozziová (Itálie) +11,0 (0)
3. E. Öbergová (Švédsko) +17,2 (2)
4. H. Öbergová (Švédsko) +23,5 (3)
5. Röiselandová (Norsko) +25,4 (3)
6. DAVIDOVÁ (ČR) +27,6 (2)
7. Wiererová (Itálie) +42,2 (3)
8. Jeanmonnotová (Francie) +1:07,0 (3)
...42. VOBORNÍKOVÁ (ČR) +4:13,3 (4)
49. CHARVÁTOVÁ (ČR) +5:44,0 (7)
Stav Světového poháru po 14 z 21 závodů
1. Simonová (Francie) 811
2. E. Öbergová (Švédsko) 735
3. Vittoziová (Itálie) 641
4. Wiererová (Itálie) 603
5. Herrmanová-Wicková (Německo) 588
6. Hauserová (Rakousko) 506
7. Perssonová (Švédsko) 498
8. DAVIDOVÁ (ČR) 495
...29. JISLOVÁ (ČR) 134
52. VOBORNÍKOVÁ (ČR) 50
75. VÁCLAVÍKOVÁ (ČR) 2
76. CHARVÁTOVÁ (ČR) 1

Reklama