Hlavní obsah

Česká mix štafeta přes trestné kolo Davidové sedmá, Francouzi vedli od startu až do cíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmé místo obsadila česká mix štafeta při posledním evropském závodě biatlonového Světového poháru, když Markéta Davidová musela po položce vstoje na trestné kolo a reprezentační kvarteto dobíjelo celkem třináctkrát. Na Holmenkollenu dominovali Francouzi, druzí skončili Švédové a třetí Norové, kterým ale patří malý křišťálový globus za disciplínu.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Česká biatlonistka Markéta Davidová při štafetě v Novém Městě na Moravě

Článek

Úřadující mistři světa v této disciplíně Francouzi rozjeli závod neskutečně. Simonová skvěle běžela i střílela a předávala s náskokem více než půl minuty před štafetou Švédska, kterou rozbíhala Brorssonová. Norsko figurovalo až na šestém místě, protože Tandrevoldová musela po stojce na trestné kolo.

Česko bylo po prvním úseku sedmé, když Tereza Voborníková vleže dobíjela jednou a vstoje dvakrát. Ve srovnání s absolutní špičkou se ale na střelnici udržela o něco déle. „Hned po startu jsem měla zbytečnou kolizi, pak jsem se na položkách docela dost vytrápila,“ říkala.

Chauveaová udržela po ležce Francii jasně v čele, za ní pokračovaly s odstupem 44 vteřin Švédka Öbergová a díky Lienové už třetí Norsko. Davidová poslala první ránu mimo terč, všechny další ale už byly úspěšné, včetně té opravné, takže česká mix štafeta se posunula na šestou příčku těsně za Italku Vittozziovou.

Jenže při stojce Davidová přes maximální dobíjení neodvrátila trestné kolo, čímž ztratila kontakt se špičkou závodu. „Štve mě to. Dostala jsem se ale do stavu, že jsem pak lovila každou ránu. Mohu být vůbec ráda, že jsem něco trefila,“ vykládala Zachraňovala alespoň situaci výborným během, takže to neznamenalo zhoršené umístění, nicméně předávala šestá už s odstupem minuty a půl.

Když šli do akce muži, vedla Francie s převahou 33 sekund nad Švédskem. Další štafety měly rozestup kolem deseti vteřin, třetí byla Itálie, čtvrté Německo a páté Norsko. Krčmář startující i přes bolesti zad neměl žádného soupeře na dohled, ale i přes dobíjení na obou položkách udržel šestou příčku před Slovinskem a Polskem. „Jel jsem to celé v podstatě sám, takže jsem zariskoval na střelnici, což si vyžádalo při ležce i stojce ránu navíc,“ mínil.

Francouzský finišman Fillon Maillet vybíhal na poslední úsek s bezpečným náskokem. Za Itálií a Švédskem se díky bratrům Böovým hnalo čtvrté Norsko, Johannes na posledním úseku ztrácel při předávce už jen patnáct vteřin na stupně vítězů.

Jonáš Mareček převzal štafetu šestý, ale s odstupem více než minuty na páté Němce, takže se snažil soustředit jen na udržení pozice. Jenže při poslední zastávce na střelnici při silném poryvu větru musel opakovaně dobíjet a dostal se před něj zkušený Slovinec Fak.

Počasí ovlivnilo i boj o pódium. O triumfu Francie nebylo pochyb. Ital Giacomel pak musel po stojce na dvě trestná kola, čímž ze střelnice odjížděl společně s J. Bö a Ponsiluomou, ale ve finiši už norskému ani švédskému biatlonistovi nestačil.

SP v biatlonu v Oslu:
Smíšené dvojice:
1. Arnekleivová, Christiansen (Nor.) 38:43,6 (1 tr. okruh + 8 dobíjení)
2. Magnussonová, Samuelsson (Švéd.) -0,1 (0+7)
3. Minkkinenová, Invenius (Fin.) -31,3 (0+6)
4. Häckiová-Grossová, Hartweg (Švýc.) -44,5 (2+8)
5. Jeanmonnotová, Jacquelin (Fr.) -1:11,8 (1+11)
6. Grotianová, Strelow (Něm.) -1:19,9 (2+8)
...9. Jislová, Mareček (ČR) -1:56,7 (1+9)
Smíšené štafety:
1. Francie (Simonová, Chauveauová, Fabien Claude, Fillon Maillet) 1:03:48,6 (0+6)
2. Švédsko (Brorssonová, E. Öbergová, Nelin, Ponsiluoma) -32,2 (0+8)
3. Norsko (Tandrevoldová, Lienová, T. Bö, J. T. Bö) -35,9 (1+10)
4. Itálie -46,4 (2+9),
5. Německo -59,4 (0+10)
6. Slovinsko -2:40,1 (1+9)
7. Česko (Voborníková, Davidová, Krčmář, Mikyska) -3:30,6 (1+13)

Reklama