Hlavní obsah

Třetí biatlonová zastávka. Vše o závodech Světového poháru v Lenzerheide

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světový pohár zažil premiéru, když se poprvé v historii podíval do švýcarského Lenzerheide. Závody se konaly od 14. do 17. prosince a odstartovaly čtvrtečním sprintem žen. Třetí díl letošní sezony měl kromě sprintů ještě na programu stíhačky a závody s hromadným startem. Kompletní informační servis o světovém biatlonu sledujte na Sport.cz.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Česká biatlonistka Markéta Davidová na trati v rakouském Hochfilzenu.

Článek

Do Švýcarska se elitní seriál vrací po dlouhých 40 letech, tehdy se ale závodilo v jiné části země, v Pontresině. Do Lenzerheide se tak biatlonisté a biatlonistky nejvyšší úrovně podívají poprvé. Pořadatelé však úplně bez zkušeností nejsou, v loňské sezóně se v tomto areálu konalo mistrovství Evropy, největší akce roku druhého nejvyššího okruhu, IBU Cupu.

Letošní v pořadí třetí zastávka Světového poháru bude také generálkou na příští rok, protože do Lenzerheide je naplánováno mistrovství světa 2025.

Program 3. dílu SP v Lenzerheide

Švýcarská zastávka byla naplánována do čtyř dnů, ve kterých jsme viděli šest závodů. Vše začalo čtvrtečním odpoledním sprintem žen, v něm se zadařilo Tereze Voborníkové, která se díky 9. místu podívala do elitní desítky. Na ten v pátek navázali nejkratším závodem i muži, z Čechů byl nejlepší Krčmář na 25. pozici. V sobotu těsně po poledni nejprve vyrazily na trať stíhacího závodu ženy a Markéta Davidová zaznamenala 9. místem nejlepší umístění v sezoně. V mužích si Michal Krčmář pohoršil o jednu pozici na 26. místo.

V neděli pak celý program uzavřely poprvé v sezoně závody s hromadným startem, kam se nominovali nejlepší závodníci z pořadí Světového poháru, a doplnili je muži a ženy s nejlepšími výsledky z předchozích závodů v Lenzerheide. Mezi ženami Češi měli hned trojí zastoupení, nejlepší byla 15. Davidová, 18. dojela Voborníková a na 26. pozici Jessica Jislová. Mezi muži si zajel letošní maximum 8. pozicí jediný Čech na startu Michal Krčmář.

Nominace českého týmu do Lenzerheide

Markéta Davidová se v úvodu sezony hodně trápí především na střelnici a ve Světovém poháru se pohybuje až na začátku páté desítky. Na rozdíl od ní, budou na výsledky z Hochfilzenu chtít navázat Jessica Jislová a Tereza Voborníková. První jmenovaná dokonce zaznamenala premiérové umístění v první desítce pro českou reprezentaci v letošní sezoně. 

Michal Krčmář sice dle předpokladů zaznamenává nejlepší výsledky z českých mužů, rozhodně ale také zatím nemůže být spokojený. Na zlepšení budou chtít pracovat i ostatní muži Adam Václavík, Jonáš Mareček, Jakub Štvrtecký a Mikuláš Karlík. Lucie Charvátová a Tereza Vinklárková zase doplňují ženskou nominaci. Každého dílu SP se může za Českou republiku účastnit pět žen a pět mužů.

Kde sledovat SP v biatlonu?

Přímé přenosy jsou pro fanoušky biatlonu připraveny jako každý rok na sportovním kanálu České televize ČT Sport. Stejně tak je možné na ČT Sport všechny závody zhlédnout zpětně ze záznamu.

Reklama