Hlavní obsah

Spolupachatelka vražd! Běloruská biatlonistka Solaová čelí vlně hněvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý Mezinárodní biatlonová unie rozhodla kvůli vojenské agresi na Ukrajině o vyloučení Ruska a Běloruska ze svých řad. Elitní běloruská reprezentantka Hanna Solaová však reagovala po svém a teď se na ni valí na sociální síti vlna kritiky.

Foto: Profimedia.cz

Běloruská biatlonistka Hanna Solaová během závodu štafet při Světovém poháru v Oberhofu.

Článek

Solaová, která na loňském MS ve slovinské Pokljuce vybojovala bronz ve sprintu a ve stejném roce slavila v této disciplíně v Hochfilzenu i premiérový triumf v závodě Světového poháru, totiž potvrdila svoji účast na otevřeném mistrovství Ruska. Šampionát se koná od středy do neděle v Ťjumeni.

Její rozhodnutí pobouřilo hlavně vedení Ukrajinského biatlonového svazu, které na svém oficiálním instagramovém účtu zobrazilo Solaovou na černobílém snímku s dovětkem +1 a emotikonem v podobě lejna. A s připomínkou, že rovněž největší hvězda Dinara Alimbekavová byla začátkem března na Ruském poháru a i další běloruští biatlonisté se na mistrovství Ruska chystají, jejich krajané Sergej Bočarnikov, Maxim Vorobej či Alina Pilčuková start v Ťjumeni odmítli.

Reakce na sociálních sítích na sebe nedaly dlouho čekat. „Tím se stává spolupachatelkou vrahů, kteří běsní na Ukrajině," stojí v jednom z příspěvků a další píše, že „kariéra je pro Solaovou důležitější než lidské životy." Někteří dokonce vybízejí IBU, aby vyměřila Solaové doživotní zákaz činnosti.

Chování Solaové odsoudil i ukrajinský exmistr světa v biatlonu Dmytro Pidručnyj, který slouží u národní gardy v rodném Ternopilu a brání svou vlast před ruskou invazí.

Tvrdou kritiku sklidila před několika dny také někdejší zářivá běloruská biatlonová hvězda Darja Domračevová. Čtyřnásobná olympijská vítězka totiž odsoudila vylučování ruských a běloruských sportovců z mezinárodních soutěží.

Reklama