Hlavní obsah

Ukrajinská biatlonistka Dmitrenková vstoupila do armády. Střílím vážně dobře, varuje ruské okupanty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už bezmála tři měsíce čelí Ukrajina invazi ruských vojsk. V řadách národní gardy se svoji vlast rozhodla bránit i talentovaná biatlonistka Kristina Dmitrenková, zlatá medailistka z olympijských her mládeže 2016 v Lillehammeru. Malorážku z biatlonových závodů vyměnila za zbraň těžšího kalibru a ruským vetřelcům vzkazuje: „Střílím vážně dobře, nemáte šanci!“

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská biatlonistka Kristina Dmitrenková na střelnici při závodu v biatlonu.

Článek

Začátkem února, pár týdnů před tím, než Putinova armáda rozpoutala na Ukrajině válečný konflikt, se 22letá biatlonistka připravovala na kempu na závody v Itálii. Účast na nich však zrušila.

„24. února mě probudil kamarád a řekl mi, že začala válka. Přátelé z Kyjeva a Černihivu mi pak posílali fotografie hrůz, které se u nich dějí. Věděli jsme, že je nemožné se v takové situaci domů vrátit," popisuje Dmitrenková, jež pochází právě z válkou těžce postiženého Černihivu, sled událostí, které vyvrcholily jejím vstupem do ozbrojených složek země.

Během řádění agresora přišla i o svého dědečka a nyní je pevně rozhodnuta bránit Ukrajinu před dalšími ruskými útoky. „Nikdy jsem (z nepřítele) neměla strach a střílím vážně dobře, i se samopalem. Budu bojovat až do konce! Ruští okupanti nemají šanci. Zvítězíme!" tvrdí sebevědomě.

Podle vysoce postaveného ukrajinského vojenského činitele generálmajora Kyryla Budanova by ke zlomu ve vojenských operacích mělo dojít přibližně v půlce srpna a do konce roku by válka měla skončit.

Do ozbrojeného konfliktu se již zapojila řada ukrajinských sportovců. V národní gardě v rodném Ternopilu působí například i Dmitrenkové kolega a exmistr světa Dmytro Pidručnyj, vedle něho je na frontě podle médií mimo jiné i členka zlaté ukrajinské biatlonové štafety z olympiády v roce 2014 Julia Džymová.

Reklama

Související témata: