Hlavní obsah

V Rusku se posmívají medaili pro Soukalovou a spol. Musí být úžasná, reagují na trest za podvod

Pozdě, ale přece. Mezinárodní olympijský výbor s definitivní platností přiřkl bronz českým biatlonistkám Evě Puskarčíkové, Gabriele Soukalové, Jitce Landové a Veronice Vítkové ze závodu štafet na OH v Soči, z něhož byly kvůli dopingu diskvalifikovány tehdy stříbrné Rusky. Zatímco v Česku se bere verdikt MOV jako satisfakce a spravedlivý trest za podvod soupeřek, v Rusku se naopak diskvalifikace vykládá jako další neoprávněná křivda na mezinárodní scéně.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová se dočkala spolu se svými reprezentačními kolegy bronzu ze štafety z OH v Soči.

Článek

Některé tamní sportovní servery oznámily výrok MOV jako strohou faktickou zprávu, championat.ru ji ale zasadil do dobře známého kontextu vzbuzující dojem mezinárodního komplotu vůči Rusku.

„Osm let uplynulo a my jsme dál trestáni. Nejde o nic nového. Verdikt není překvapením ani senzací. Jde o očekáváný výsledek příběhu, který se táhne skoro pět let," píše championat.ru.

Připomíná, že Olga Zajcevová, kvůli jejímuž provinění diskvalifikace přišla, byla obviněna z porušení antidopingových pravidel už v roce 2020.

„I když vlastně není veřejnosti pořádně známo, čím se vlastně provinila. Bylo jasné, že stříbrná medaile bude Rusku odebrána. Víra v zázrak se nenaplnila. Rozhodnutí revidovat výsledky bylo dotaženo do konce v kancelářích MOV, kde se momentálně přepisuje historie," popisuje vlastní verzi příběhu championat.ru, aniž by vůbec naznačil možnost, že by ruská reprezentanta doopravdy podváděla.

Místo toho připomíná dva roky staré prohlášení Zajcevové. „Moji rodiče mě vychovali jako silného člověka, ale když jsem se dozvěděla o rozhodnutí CAS (Mezinárodní sportovní arbitráž pro sport) přemohly mě slzy. Vůbec nerozumím tomu, o co jde. Je to celé smutné, protože jsem se ničím neprovinila," naříkala usvědčená podvodnice.

Ruský server si dále stýská, že zatímco Rusky budou muset vracet stříbro, medaile této hodnoty bude dodatečně přiřknuta Norsku a bronz dostanou Češky. Pro ně půjde o jakýsi pohrobek jejich kariér, protože kompletní české kvarteto už sportovní dráhu ukončilo.

„Musí to být nejspíš úžasné dostat medaili osm let po dokončení závodu. Ale taková je realita současného sportu," píše ironicky championat.ru.

A pokračuje: „Budete se asi smát, ale právě dnes bylo oznámeno, že za posledních šest měsíců bylo otevřeno dalších 17 řízení proti ruským sportovcům na základě nálezů z databáze vzorků z moskevské antidopingové laboratoře. Ano, ano. To jsou všechno stopy, které vedou k událostem starým deset let. Je tedy možné, že ruští fanoušci brzy dostanou další várku špatných zpráv."

Reklama

Související témata: