Hlavní obsah

Davidová za pět na střelnici, do žlutého se oblékla Vittozziová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neúspěchem pro české biatlonistky skončil první individuální závod Světového poháru. Na patnáctikilometrové trati ve švédském Östersundu brala body pouze třicátá Tereza Voborníková. Markéta Davidová skončila v poli poražených, až na 44. místě, protože nasbírala pět trestných minut na střelnici. Žluté číslo pro vedoucí ženu seriálu oblékne vítězná Italka Vittozziová, na stupně vítězů ji doprovodily bezchybně střílející Němky Preussová s Voigtovou.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Česká biatlonistka Markéta Davidová během smíšené štafety ve švédském Östersundu

Článek

Davidová přitom rozjela závod výborně. Patřila v běhu mezi nejlepší, v dobrém rytmu a hlavně přesně zvládla i úvodní ležku. Na mezičasech držela krok se Simonovou, Vittozziovou i domácími sestrami Öbergovými. Při druhé střelecké zastávce ale česká reprezentantka vinou chyb nachytala dvě trestné minuty a závod se jí začal sypat pod rukama.

Doplácela na předržené rány. „Snažila jsem se střílet až moc na jistotu, z toho paradoxně vzešly chyby. Pětka na střelnici je fakt šílená,“ říkala Davidová, která při třetí i čtvrté položce zapsala znovu omyly, vleže jeden a vstoje dokonce dvě. Bylo z toho nakonec až 44. místo a velké zklamaní.

Lépe si na střelnici počínala Voborníková. Obě ležky zvládla čistě, při stojkách jí zůstal pokaždé nezasažen jeden terč. „Vždycky mi to ulétlo, ani nevím jak,“ připustila. Na rozdíl od Davidové, která byla šestá nejrychlejší na lyžích, doplácela na slabší běh. „Nějak mi chyběla dravost, nemůžu se na lyžích dostat z vlažného tempa,“ mínila. Přesto Voborníková jako jediná z českých žen brala body, konkrétně jedenáct za 30. místo v cíli. „Za mě bych řekla průměr,“ říkala.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Vytrvalostní závod v Östersundu ovládla Italka Lisa Vittozziová.

Lucie Charvátová se zařadila do elitní dvacítky běžecky a v polovině závodu s jediným zaváháním na střelnici to vypadalo i na pořádnou porci bodů, jenže z dalších deseti ran poslala do terče pouze čtyři a bylo po nadějích. „Nepřišly mi složité podmínky na střelnici, jenže naše děvčata tam udělala spoustu chyb,“ říkal trenér Egil Gjelland. Reprezentantky nakonec startovaly pouze čtyři. Jessica Jislová je lehce nachlazená a po dohodě s trenérem do závodu na 15 km nenastoupila a bude se šetřit na středeční ženskou štafetu.

Ze hry o stupně vítězů kvůli chybám na střelnici vypadly nejen domácí Švédky, ale také Francouzky, které dokonce neměly zastoupení ve dvacítce. Naopak dopředu se tlačila Voigtová, která poslala všech dvacet ran do terče. Vittozziová ale i přes jednu chybu na střelnici dokázala Němku o sedmdesát sekund pokořit v běhu.

Vedoucí ženu pak už ohrožovaly jen Schneiderová a Preussová. Obě krajanky Voigtové přijely na poslední položku s nadějnou nulou, což jim dávalo vyhlídky na stupně vítězů. Zkušenější Preussová zůstala střelecky stoprocentní a souboj na dálku s Italkou prohrála o nicotnou desetinu sekundy. Vittozziová se tak mohla radovat ze čtvrtého prvenství v závodě SP během kariéry.

Světový pohár biatlonistek - 15 km v Östersundu
1. Vittozziová (Itálie) 44:03,9 (1)
2. Preussová (Německo) +0,1 (0)
3. Voigtová (Německo) +10,1 (0)
4. Knottenová (Norsko) +46,5 (1)
5. Schneiderová (Německo) +1:01,0 (1)
6. Hauserová (Rakousko) +1:07,7 (0)
-------
30. Voborníková (ČR) +3:36,1 (2)
44. Davidová (ČR) +4:24,8 (5)
70. Vinklárková (ČR) +6:38,9 (3)
82. Charvátová (ČR) +7:52,2 (7)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.