Hlavní obsah

Změny v biatlonovém SP? Olympijská šampionka Öbergová je ostře proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové dílčí úpravy v systému bodování pro nadcházející sezonu Světového poháru v biatlonu se řadě závodníků nelíbí. Zrušení dosavadní praxe škrtání dvou výsledků v ročníku podrobila ostré kritice švédská olympijská šampionka ze štafety Elvira Öbergová, která varovala před důsledky tohoto kroku.

Foto: Profimedia.cz

Elvira Öbergová na střelnici během závodu s hromadným startem na ZOH.

Článek

O co vlastně jde?

Až dosud se biatlonistům v celkovém pořadí SP škrtaly dva výsledky. Tím pádem nejen slabší výkony, ale také například i absence kvůli nemoci nebo zranění se v konečném účtování tolik neprojevily. IBU ale tento „luxus" pro příští sezonu zrušila a počítat se bude každý závod. Kdo zmešká akci například kvůli nemoci, má smůlu...

„Není prostor vynechat jedinou akci, jsme tlačeni k tomu, abychom se zúčastnili každé," uvedla mladší ze sesterského dua Öbergových pro televizní kanál STV. Zdůraznila, že mnoho sportovců se obává, že budou muset závodit i přes pokles formy či ne zcela stoprocentní zdravotní stav, což bude mít i vliv na výkonnost celého startovního pole.

Foto: Archiv Sebastiana Samuelssona

Švédský biatlonista Sebastian Samuelsson.

Většina proti změně

„Byla jsem mezi těmi, kteří se předem vyslovili proti chystaným změnám," řekla Öbergová, jejíž názor je součástí většiny. Z průzkumu mezi biatlonisty a biatlonistkami minulou zimu totiž podle serveru sport.de vyplývá, že plných 65 procent dotázaných bylo pro zachování starého systému. „Uvidíme, jak to půjde, ale nevidím jediný pozitivní aspekt, který by převážil nad negativy," dodala 23letá švédská kometa, jež v konečné klasifikaci minulého ročníku SP skončila druhá za vítěznou Marte Olsbuovou-Röiselandovou z Norska.

Ředitel závodů IBU Borut Nunar na nedávném sympoziu Forum Nordicum v Kranjské Goře změny v systému obhajoval tím, že přijaté škrty dvou nejhorších výsledků bude kompenzovat zvýšení rozdílu v přidělených bodech mezi prvními pěti místy. Dosud činil šest bodů mezi vítězem, druhým i třetím v pořadí (60 - 54 - 48), nyní to bude po 15 bodech. Rozdíl mezi třetím a čtvrtým bude nově deset bodů místo pěti.

"Děláme to právě proto, aby si závodníci mohli v sezoně vybrat čas na přípravu nebo udělat zdravotní přestávku, a přesto nepřišli o možnost bojovat o celkové vítězství ve Světovém poháru," vysvětlil Nunar. Současně připomněl, jakou anomálii vyvolalo v minulosti pravidlo o škrtech dvou nejhorších výsledků v sezoně.

Foto: @hannaaoberg

Švédská biatlonistka Hanna Öbergová (vpředu), za ní sestra Elvira

"Martin Fourcade odstartoval do posledního závodu sezony ve žlutém trikotu vedoucího závodníka, tento závod vyhrál, ale celkově nakonec skončil druhý. To už jsme nechtěli dopustit a už se to nestane," řekl Nunar.

Reklama