Hlavní obsah

Fernstädtová se učí žít s cukrovkou. V jídle se neomezuju, mám přece po sezoně, říká česká skeletonistka

Praha

Učí se, jak dávkovat inzulín, jak na něj reaguje její tělo. I v zátěži. Česká skeletonistka Anna Fernstädtová si prý dobře zvyká na život s cukrovkou, kterou ji lékaři diagnostikovi po posledním závodu Světového poháru ve Svatém Mořici, po němž cítila obrovskou únavu. „Už si poradím sama, to je příjemnější," říká 25letá Fernstädtová, která skončila na olympijských hrách v Pekingu sedmá.

Ulevilo se jí. S cukrovkou už si dokážu poradit sama, říká skeletonistka Anna Fernstädtová Video: Sport.cz

 
Článek

Nakolik se vám změnil kvůli cukrovce život? Co vás nejvíc omezuje?

Musím sledovat neustále hladinu cukru v těle, počítat sacharidy v jídle. A píchat si inzulín. Po dávce musím čekat dvacet minut, než se můžu najíst. V tom je největší rozdíl oproti dřívějšku. Jinak můžu jíst i dělat cokoli.

Jídelníček tedy neomezujete?

Teď ne, když mám po sezoně a netrénuju.(směje se) Není to ale tak, že bych nemohla něco jíst. Prostě když si dám jídlo, které obsahuje víc cukru, píchnu si víc inzulínu.

Vzhledem k cukrovce, přijdou změny v tréninkové náplni?

Ano. Pokud dostanu cukr pod kontrolu, budu se cítit o mnoho líp. Inzulín pomáhá k regeneraci, takže jsem vlastně minimálně půl roku trénovala bez dobré regenerace. Byla jsem ve vysokých glykémiích, což není pro tělo dobré. Ve Svatém Mořici už byly hodnosty cukru hodně vysoké, nezkoordinovala jsem svaly. Nešly mi pohyby, jak jsem chtěla.

Jak těžké je s tím vším sžívat?

Na olympiádě jsem byla v častém kontaktu s lékařkou, radila mi, co mám dělat. Před zátěží, po ní. Hlídaly jsme to. Jednalo se pro mě o novou situaci, nevěděla jsem, co a jak.

Teď už jste mazák?

Ještě ne, ale sama už si poradím. Vím, že když jdu po obědě na procházku se psem, píchnu si nižší dávku. Kdybych si aplikovala plnou, při pohybu by mi klesl cukr moc a dostala bych se do hypoglykémie. Pořád se učím, ale už zvládám sama. Nemusím už se pořád ptát.

Nakolik byla kvůli diagnóze ohrožena vaše účast na olympiádě, potažmo vaše kariéra?

Kariéra nebyla ohrožena. Táta má také cukrovku prvního typu, dělal vrcholově sport. Takže vím, že to jde. Ale také vím, že se jedná o omezení v životě, musím se pořád hlídat. A olympiáda? V první chvíli jsme nevěděli, jak rychle dostaneme cukr dolů. Ale neměla jsem myšlenky, že na olympiádu nepojedu. Nakonec jsem tam zajela nejlepší výsledek v sezoně.

Za měsíc začnete přípravu na novou sezonu. Budete mít k dispozici stejný realizační tým?

Atletický trenér Pepa Andrle zůstane, dál budu také spolupracovat s Rakušany a s Jeffem (kanadský skeletonový kouč). Jestli budou pokračovat Olsen (servisman Petr Kouřil) a Kupka (fyzioterapeut Jakub Marek), nevím. Ještě jsme o tom nemluvili, ale oba mají rodiny. Je otázka, jestli to zvládnou. Byla bych ráda, kdyby pokračovali.

Reklama

Související témata: