Hlavní obsah

Hrozivá tragédie! V bobovém korytě se stalo něco nevídaného

Nedorozumění? Podcenění bezpečnostních předpisů? Příliš rozverná nálada? V tom není jasno, ale jisté je to, že běžné turistické ježdění na bobové dráze skončilo smrtí pětačtyřicetiletého muže a řadou zraněných. Německý Oberhof, tradiční durynské sportovní centrum, kde nedávno bylo i MS v biatlonu, zažívá šok. Něco takového tady nepamatují. A není známo, že by se něco takového přihodilo třeba na jiných specializovaných uměle chlazených sáňkařských a bobových drahách.

Foto: Profimedia.cz

Místo tragédie. Vedle cílového prostoru v Oberhofu je na snímku nafukovací kolo, na němž jezdí turisté, v pozadí bob, který smetl skupinu lidí.

Článek

Provoz Eisareny v Oberhofu včetně na víkend plánovaných mládežnických závodů byl po čtvrteční večerní nehodě okamžitě zrušen.

„Hrozivá nehoda na bobové dráze Oberhof připravila o život člověka. Truchlím nad ztrátou zesnulého s příbuznými, doufám v brzké uzdravení zraněných a děkuji pomocníkům, kteří včera v noci neúnavně pracovali," napsal durynský premiér Bodo Ramelow na Twitteru.

"Kriminální policie začala vyšetřovat, jak k nehodě došlo," uvedl mluvčí durynské zemské policie podle německých médií. Znalci mají provést rekonstrukci tragédie.

Co je dosud o neštěstí známo? V cílovém prostoru se pohybovali návštěvníci, kteří využili možnosti svézt se na nafukovacím kole. To se ledovým korytem neřítí takovou rychlostí jako klasický závodní bod s posádkou, ale i tak je to adrenalin, na který lákají provozovatelé drah a přivydělávají si tak. Jde o relativně bezpečnou atrakci, nepřevrátí se, rány o okraje dráhy jsou tlumené stejně jako při podobném ledovém raftingu, který je také v nabídce provozovatelů areálu v Oberhofu.

V době, kdy kolo zjevně ještě nebylo mimo koryto, ovšem vyjel na dráhu klasický čtyřbob. S profi pilotem a členy posádky, kteří byli víceméně také turisty. Podle zpráv německých médií v bobu za pilotem seděli lidé ze zemského ministerstva infrastruktury a zemědělství a zaměstnanec Státní lesní správy. Podle všeho šlo o akci, při níž se sešli jedinci, kteří dobrovolně pomáhali při nedávném MS sáňkařů, které se v Oberhofu konalo v lednu.

Tamní dráha nepatří mezi nejrychlejší, ale i na ní lze v dolní části svištět až stovkou.

Bob váží zhruba 230 kg, k tomu váha čtyř osob. Kolos nezadržitelně smetl překážky v cestě. Následoval zásah záchranářů, pětačtyřicetiletý muž ale nakonec zemřel v nemocnici, jeho o čtyři roky mladší manželka tam zůstává s život ohrožujícími zraněními. Další tři lidé byli zraněni.

Bob řídil zkušený pilot. Ke střetu došlo podle odhadů v rychlosti 90 km/h. Tragickým zimním radovánkám přihlíželo několik diváků.

„Jako provozovatel dráhy jsme nechali dráhu s okamžitou platností uzavřít do doby, než se objasní příčina. Navíc byly zrušeny soutěže mládeže původně plánované na pátek a víkend," uvedl Sebastian Lenk z organizace Durynské centrum zimních sportů,

Eisarena byla otevřena v roce 1971 jako druhá uměle chlazená dráha na světě.

Reklama

Související témata:
Volný čas