Hlavní obsah

Konec kariéry v půlce sezony. Parťáci skoro brečeli, přiznává Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přál si teď objíždět závody Světového poháru, místo toho Dominik Dvořák svolal tiskovou konferenci, na kterého ohlásil: „Končím kariéru, definitivně.“ Jednatřicetiletého pilota českých bobů, který absolvoval troje olympijské hry, už do ledového koryta naplno nepustí koleno, s nímž byl vloni na operaci po přetržení menisku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bobista Dominik Dvořák oznámil ukončení své sportovní kariéry.

Článek

Kdy jste měl definitivně jasno, že už nebudete pokračovat?

Prošel jsem letní přípravou, která byla hodně uzpůsobena, aby koleno fungovalo. A pak jsem si nastavil mety, jestli dál pokračovat. Mistrovství republiky na trenažeru u nás na Olympu dopadlo docela dobře, v Oberhofu na ledovém trenažeru taky, pak přišly první dva závody Světového poháru v Altenbergu, abych zjistil, jestli tu zátěž koleno zvládne. A po nich jsem se rozhodl, že už je toho moc a nechci si koleno zničit úplně. Je dobré uznat, kdy je čas to přenechat mladším a skončit.

Protože koleno bolelo, nebo jste se nebyl schopen na startu naplno rozběhnout?

Závody jsou nasekané a zatížení dost velké. A já cítil, že začíná otékat, na což navazovala omezení stran fyzické přípravy. Pro běžný život, jako když jdu do schodů, koleno tolik necítím, ale pro boby je třeba nazvedat hodně závaží v posilovně, což s ním bohužel nejde.

Startoval jste na třech olympiádách, získal dvě medaile na juniorském mistrovství světa, na co budete nejradši vzpomínat?

Asi nejvíc si připomenu šesté místo na mistrovství světa s Honzou Šindelářem, to byl náš největší zážitek. Navíc v Altenbergu, kde byla spousta českých fanoušků, to jsme si naprosto užili.

Jaká bude vaše budoucnost?

Můj osud je v rukou Policie České republiky, už dva roky jsem zařazen jako sportovec policista a je na jednáních, kam se bude moje budoucnost ubírat. Nejradši bych zastával roli bobového trenéra, kdy bych se připojil k hlavnímu kouči Dawidu Kupczykovi, což si myslím, že by mohlo pomoct našemu týmu růst dál.

Jak brali váš konec kolegové z týmu, který se za poslední roky dost rozrostl?

Nechtěli, abych skončil. Skoro brečeli, ale rozjetý vlak nejde zastavit. Budu se snažit, abych u nich zůstal v roli trenéra. Jsme tam čtyři piloti, máme i pilotku, líbí se mi, že ten sport u nás celkově roste. A díky konkurenčnímu prostředí se posouvají i výkony.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bobista Dominik Dvořák se loučí s úspěšnou kariérou.

Která ze tří absolvovaných olympiád vám utkvěla nejvíc v hlavě?

Každá měla něco do sebe. V Soči jsem byl ještě jako brzdař, Korea byla speciální, kvalifikovali jsme dvojbob i čtyřbob, byli v největší formě. Navíc to bylo před covidem, kterým pak byl ovlivněn Peking.

Nebyla šance, že byste zkusil vydržet i do své čtvrté olympiády?

Část posádky chtěla, ale mně by bylo hloupé vůči sobě i jim, kdybych se nedokázal připravit na sto procent.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.