Hlavní obsah

Západní auta nejsou, dostanete rubly. Invaze na Ukrajinu přijde ruské medailisty draho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se svými olympijskými medailisty se vždy Rusko rádo chlubilo a sportovci se na oplátku ve velké většině neváhali za politické vedení země veřejně postavit. Šampionům se dostává nejen poct, ale také velmi lukrativních odměn. Medailisté dostávali ke státním odměnám ještě luxusní západní automobil, coby bonus od speciálního fondu na podporu ruských olympioniků. Jenže ti, co přivezli medaile z Pekingu, se vzhledem k současné politicko-ekonomické situaci v zemi už vozů nedočkají.

Foto: sports.ru

Ruští olympijští medailisté se dříve mohli těšit třeba na luxusní BMW.

Článek

Do fondu přispívají přední ruští oligarchové jako Roman Abramovič, Ališer Usmanov, Petr Aven, Vagit Alekperov, Vladimir Lisin či Oleg Deripaska.

Zatímco medailisté z letní olympiády v Tokiu ještě své automobily dostali, ti z Pekingu už ne. Místo automobilu obdrží finanční částku, která je ve stejné výši jako odměna od státu.

Oficiálním důvodem je rapidně se zvyšující cena aut, která reaguje na propad rublu a ruské ekonomiky v důsledku západních sankcí po vojenském vpádu Putinových vojsk na Ukrajinu.

Foto: sports.ru

Tyhle vozy čekaly na ruské medailisty z olympiády 2012.

Vláda stanovila odměnu pro medailisty na 4 miliony rublů za zlato, 2,5 milionu za stříbro a 1,7 milionů za bronz. Stejné částky (bez ohledu na počet medailí) by nyní měli sportovci ještě obdržet od fondu. V součtu si tak každý olympijský vítěz může přijít maximálně na 8 milionů rublů, což je podle aktuálního kurzu zhruba 2,3 milionů korun.

„Ve světle současné situace se vedení fondu rozhodlo medailistům z Pekingu místo aut darovat hotovost. Situaci kolem zahraničních výrobců aut nebudeme komentovat," cituje server MatchTV vyjádření fondu.

Třeba BMW X5, které bývalo odměnou fondu pro zlatého olympijského medailistu, nyní u oficiálních dealerů značky začíná na ceně kolem 9 milionů rublů.

„Jenže pár stovek milionů rublů navíc by pro nejbohatší ruské oligarchy neměl být problém. Spíše jde o faktickou nedostupnost některých zahraničních značek v Rusku," píše například server Sports.ru.

Dokládá to prohlášením BMW z počátku března. „Vzhledem k současné geopolitické situaci zastavuje skupina BMW dodávky na ruský trh stejně jako tamní produkci aut. Další rozhodnutí budou učiněna v závislosti na vývoji situace," uvedlo BMW.

Je jasné, že mezi čerstvými olympijskými medailisty zavládlo značné rozhořčení. „Je to smutné. Letní olympionici dostali auta, ale zimní už ne. Kdybych měl na výběr mezi penězi a autem, tak bych si vzhledem k současné ekonomické situaci samozřejmě vybral auto," postěžoval si třeba bronzový skikrosař z Pekingu Sergej Ridzik.

Kouč lyžařské reprezentace Jurij Borodavko se snažil směs závisti a nespokojenosti tlumit.

„Všichni velmi dobře chápou situaci, v jaké jsme a proč žádná auta nejsou. Vždy jsme měli plnou podporu státu. I v těžkých časech pro Rusko. Nebyla to ničí vůle, aby se místo aut dávaly peníze. Myslím, že olympionici budou za finanční odměnu šťastní," uvedl Borodavko.

Reklama

Související témata: