Hlavní obsah

Krasobruslařka Březinová nepostoupila na MS do volných jízd, vede Sakamotová

Aktualizováno

Krasobruslařka Eliška Březinová nepostoupila na mistrovství světa do volných jízd. Po chybách v krátkém programu výrazně zaostala za svým maximem ze zimních olympijských her a obsadila 27. příčku. Od finálové čtyřiadvacítky ji po zisku 55,07 bodu dělilo 64 setin. V čele soutěže ochuzené o tři silné ruské reprezentantky je bronzová olympijská medailistka Japonka Kaori Sakamotová.

Foto: Juan Medina, Reuters

Krasobruslařka Eliška Březinová na MS ve Francii.

Článek

Březinové v této sezoně krátké programy vycházely. Na olympiádě si vylepšila osobní rekord na 64,31 bodu a byla dokonce průběžně dvanáctá. Tentokrát se jí nepovedla hned úvodní kombinace, v níž po trojitém lutzu zařadila jen dvojitý toeloop. Zásadní ztráta pak přišla při tom nejjednodušším ze skokanských prvků dvojitém axelu, který česká reprezentantka skočila jen jednoduchý. Za to v krátkém programu není žádný bod, protože povinný je dvojitý, nebo trojitý axel.

Její výkon poznamenaly zdravotní problémy. "Ráno jsem chtěla vstát na poslední trénink, ale nebyla jsem toho schopná. Moje první kroky mířily na toaletu, zřejmě se jednalo o střevní potíže ze špatného jídla," uvedla ve vyjádření pro média. Axel byl zásadní. "Stál mě hodně, přibližně se mohlo jednat o pět bodů," řekla.

Foto: Juan Medina, Reuters

Krasobruslařka Eliška Březinová nepostoupila na MS do volných jízd.

Po dlouhé době se potkala s Jozefem Sabovčíkem, který se v poslední době mohl na její přípravě podílet jen na dálku. "S Jozefem plánujeme záležitosti ohledně nadcházející sezony, a zejména teď to, abych se mohla vydat do Ameriky a trénovat s ním zase osobně. Máme si toho hodně co říct, trávíme tedy celé dny spolu a využíváme toho, že se vidíme takto konečně naživo," přiblížila česká krasobruslařka.

Soupeřky, které jely po ní, Březinovou do finále nepustily. Šance využít slabší konkurence k vylepšení životních osmnáctých míst z MS se tak české krasobruslařce rozplynula. Naopak poprvé od roku 2016 nepojede na vrcholné akci volnou jízdu. Z českých reprezentantů budou na tomto světovém šampionátu v akci už jen tanečníci Natálie a Filip Taschlerovi.

Roli největší favoritky potvrdila Sakamotová, která čistým krátkým programem ještě vylepšila svou známku z olympijské soutěže a poprvé v kariéře se dostala přes 80 bodů. Překonala ji o 32 setin. Když to uviděla, bouřlivě se radovala. Vybudovala si více než pětibodový náskok před Belgičankou Loenou Hendrickxovou.

Jedinou favoritkou, která chybovala, byla Japonka Wakaba Higučiová. Té se nevyplatil pokus o trojitý axel, který výrazně nedotočila, takže to byl dvojitý axel s chybou. Srazilo ji to na sedmé místo s více než pětibodovou ztrátou na medaili. Průběžně třetí příčka patří Američance Mariah Bellové, která si vylepšila osobní rekord na 72,55 bodu. Za ní jsou v 64 setinách ještě Korejka Jo Jong a další Američanka Alysa Liuová.

Volné jízdy žen jsou naplánované na páteční večer.

Krátký program patřil Američanům

Krátký program sportovních dvojic na mistrovství světa dnes večer patřil americkým krasobruslařům. Vedou Alexa Knierimová a Brandon Frazier před Ashley Cainovou-Gribbleovou s Timothym Leducem. Na šampionátu ve francouzském Montpellier chybí pět nejlepších dvojic z únorových olympijských her, protože Rusové byli ze soutěže vyloučeni kvůli válce na Ukrajině a Čína své reprezentanty na MS neposlala.

Foto: Juan Medina, Reuters

Alexa Knierimová a Brandon Frazier během krátkého programu na MS.

Startovní pole bylo velmi prořídlé i vinou dalších absencí včetně českých reprezentantů Jelizavety Žukové a Martina Bidaře, které na šampionát nepustilo partnerčino nedoléčené zranění kotníku z olympijských her. Nastoupilo jen čtrnáct dvojic, takže všechny postoupily do volných jízd.

Knierimová s Frazierem byli hned za rusko-čínským blokem na olympijských hrách a při druhém globálním vrcholu sezony potvrdili výbornou aktuální výkonnost. Všechny prvky předvedli s nejvyšší možnou obtížností a životní známku ze ZOH si vylepšili téměř o dva body na 76,88 bodu. Záda jim budou krýt Cainová-Gribbleová a Leducem, kteří na ně ztrácejí zhruba bod.

Spojené státy americké na světový titul ve sportovních dvojicích čekají od roku 1979, kdy ve Vídni uspěli Tai Babiloniaová a Randy Gardner. Vedle nich získali pro USA zlato v této kategorii už jen v roce 1950 sourozenci Karol a Peter Kennedyovi.

Americké oslavy se budou snažit ve čtvrtečních volných jízdách narušit Riku Miuraová a Rjuiči Kihara. Japonská dvojice, která se připravuje v Kanadě, se navzdory nezdaru při odhozeném trojitém lutzu zařadila na průběžné třetí místo. Na čelo ztrácejí více než pět bodů, ale mají minimálně reálnou šanci získat v hodnocení sportovních dvojic pro zemi vycházejícího slunce teprve druhou světovou medaili v historii. Před dalšími pronásledovali, Karinou Safinovou a Lukou Berulavou z Gruzie, si totiž vypracovali více než čtyřbodový náskok.

Volné jízdy sportovních dvojic začnou ve čtvrtek v 19:16.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montpellier (Francie):
Ženy - po krátkém programu:
1. Sakamotová (Jap.) 80,32 b.
2. Hendrickxová (Belg.) 75,00
3. Bellová (USA) 72,55
4. Jo Jong (Korea) 72,08
5. Liuová (USA) 71,91
6. Schottová (Něm.) 67,77
... 27. Březinová (ČR) 55,07 - nepostoupila do volných jízd.
Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Knierimová, Frazier 76,88
2. Cainová-Gribbleová, Leduc (všichni USA) 75,85
3. Miuraová, Kihara (Jap.) 71,58
4. Safinová, Berulava (Gruz.) 67,36
5. Jamesová, Cipres (Kan.) 66,54
6. Haseová, Seegert (Něm.) 66,29

Reklama