Hlavní obsah

Krasobruslařka Sakamotová na domácí půdě obhájila světový titul

Japonská krasobruslařka Kaori Sakamotová obhájila titul mistryně světa. Navzdory velké chybě ve volné jízdě uhájila díky náskoku z krátkého programu vedení před Korejkou I He-in. Nakonec ji před domácím publikem v Saitamě porazila o 3,67 bodu. Na bronzovou příčku se z páté pozice po krátkém programu posunula Belgičanka Loena Hendrickxová.

Foto: Hiro Komae, ČTK/AP

Japonská krasobruslařka Kaori Sakamotová obhájila titul mistryně světa

Článek

Dvaadvacetiletá Sakamotová po rozpačité první polovině sezony, kdy byla až pátá ve finále Grand Prix, naladila výborně formu na MS. Jako vedoucí žena po krátkém programu nastupovala poslední a s výjimkou pokaženého flipu, z něhož zbyl jen jednoduchý, jela výborně. Bezprostředně po jízdě byla zklamaná a podobně jako její kolegyně ze sportovních dvojic Riku Miuraová plakala.

Stejně jako Miuraové s Rjuičim Kiharou ji však chyba o titul nepřipravila. V hodnocení volné jízdy sice s I He-in prohrála o téměř dva body, ale pořád jí zbyl v čele pohodlný náskok.

Sedmnáctiletá I He-in předvedla životní volnou jízdu. Naprosto čistým výkonem si vylepšila osobní maximum bezmála o čtyři body a k triumfu na mistrovství čtyř kontinentů přidala další úspěch. Postarala se o první korejskou medaili v ženské kategorii od titulu olympijské šampionky z Vancouveru 2010 Kim Ju-na v roce 2013.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Český reprezentant Georgij Reshtenko na MS v Saitamě.

Nejlepší Evropanka Hendrickxová dosáhla na medaili, i když stejně jako v krátkém programu upadla. Neuspěla při trojitém lutzu, který pak zradil i její konkurentky. Loňská juniorská mistryně světa Američanka Isabeau Levitová kvůli tomu zůstala na čtvrtém místě se ztrátou 2,77 bodu na Hendrickxovou. Domácí Mai Miharaová přidala ještě další chyby a propadla se ze třetí příčky na pátou pozici.

Česká reprezentantka Eliška Březinová ve volných jízdách chyběla, protože do nich ze 32. místa v krátkém programu nepostoupila.

Mistrovství světa v krasobruslení v Saitamě (Japonsko):
Ženy - konečné pořadí:
1. Sakamotová (Jap.) 224,61
2. I He-in (Korea) 220,94
3. Hendrickxová (Belg.) 210,42
4. Levitová (USA) 207,65
5. Miharaová (Jap.) 205,70
6. Kim Če-jon (Korea) 203,51
...32. BŘEZINOVÁ (ČR) - nepostoupila do volných jízd.
Taneční páry - po rytmickém tanci:
1. Chocková, Bates (USA) 91,94
2. Guignardová, Fabbri (It.) 88,21
3. Gillesová, Poirier (Kan.) 87,34
4. Fearová, Gibson (Brit.) 86,56
5. Fournierová Beaudryová, Sörensen (Kan.) 85,59
6. Greenová, Parsons (USA) 78,74
...9. TASCHLEROVÁ, TASCHLER (ČR) 75,56.

Reklama

Související témata: