Hlavní obsah

Putin zavelel k oslavě narozenin šestnáctileté krasobruslařské hvězdy: „A povolila máma šampaňské?“

Většina ruských sportovců je kvůli vojenskému vpádu jejich země na Ukrajinu na mezinárodním poli už řadu týdnů mimo hru. O to větší slávu si užili úspěšní ruští olympionici z Pekingu na domácí půdě. A to přímo v samotném Kremlu.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Kamila Valijevová vedle ruského prezidenta Vladimira Putina na slavnostním ceremoniálu v Kremlu.

Článek

S medailisty se setkal minulý týden prezident Vladimir Putin, ale až s odstupem několika dní vyšlo najevo, že na ceremoniálu se nekonalo jen dekorování medailistů.

V neděli ruské zdroje zveřejnily video, na němž je vidět, že Putin zorganizoval i mini oslavu šestnáctých narozenin krasobruslařky Kamily Valijevové.

Ta byla před olympiádou v Pekingu obrovskou favoritkou na zlato, protože ve své premiérové seniorské sezoně neprohrála jedinou soutěž a překonávala historické rekordy.

Po soutěži družstev ale vyšlo najevo, že měla v prosinci pozitivní test na zakázaný trimetazidin. I tak směla podmínečně závodit v soutěži jednotlivkyň, jenže obrovský tlak v důsledku skandálu neustála, volnou jízdu pokazila a skončila čtvrtá. A zatím nemá ani medaili ze soutěže družstev, protože MOV až do vyřešení kauzy ceremoniál odložil.

Putin však čerstvě 16letou krasobruslařku vítal jako šampionku. O umění Valijevové prohlásil, že „taková dokonalost nemůže být dosažena nečestně s pomocí zakázaných látek". A jak nyní vyšlo najevo, náctileté reprezentantce přímo v Kremlu přál i k narozeninám.

„Chtěli bychom vám znovu pogratulovat," řekl Putin. Dal jí obří kytici a hedvábnou šálu. Následně také sklenku šampaňského a udal pokyn pro všechny přítomné k provolání gratulace.

Následně Putin zavtipkoval ohledně alkoholu a nízkého věku oslavenkyně. „Dovolila vám matka pít šampaňské?" tázal se k všeobecnému pobavení.

Reklama

Související témata: