Hlavní obsah

První sjezd v sezoně SP vyhrál nečekaně Bennett, Zabystřan bodoval na 20. místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První sjezd v nové sezoně Světového poháru ve Val Gardeně nečekaně vyhrál americký lyžař Bryce Bennett. Jediný český zástupce Jan Zabystřan bodoval na dvacátém místě navzdory vysokému startovnímu číslu 63 a vylepšil si v nejrychlejší disciplíně dosavadní maximum.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Američan Bryce Bennett slaví vítězství ve Val Gardeně.

Článek

Bennett, který vyjel na trať také až po všech favoritech s číslem 34, zvítězil s náskokem tří setin sekundy před norským obhájcem malého glóbu Aleksanderem Aamodtem Kildem. Třetí byl se ztrátou pěti setin obhájce celkového prvenství v SP Švýcar Marco Odermatt.

„Tak tohle jsem opravdu nečekal. Prostě jsem vstal a řekl si, že musím všechny pochybnosti hodit za hlavu a věřit si,“ citovala Bennetta agentura AP. „Tohle je prostě lyžování, proto ho milujeme,“ přidal Kilde.

Jednatřicetiletý Bennett ve sjezdu ve Val Gardeně triumfoval znovu po dvou letech a připsal si druhý úspěch v kariéře. Navíc přerušil vítěznou sérii Kildeho a Vincenta Kriechmayra z Rakouska, kteří si mezi sebe v minulé sezoně rozdělili všechna vítězství ve sjezdu.

„V této sezoně se chci posunout dopředu. Chci to předvést v Bormiu, Wengenu, Kitzbühelu, Chamonix… Všude chci zajet dobré časy,“ uvedl Bennett. „A kdybych vyhrál glóbus za sjezd, tak už mě nikdy neuvidíte. V cíli zahodím lyžáky, skočím do letadla a budu rybařit na lodi v Mexiku,“ dodal.

Zabystřan si pro nejlepší výsledek kariéry ve sjezdu dojel se ztrátou sedmi desetin na Bennetta. Český reprezentant se před dnešním závodem v nejrychlejší disciplíně ve Světovém poháru představil třikrát a dojel na 52., 57. a 64. příčce.

Sám tomu nevěřil, zvlášť když ve Val Gardeně nikdy nezávodil a měl k dispozici jen jeden trénink. „Jsem strašně rád za ten celý závod, za to dvacáté místo, je to pro mě neskutečné. Doufal jsem, že zítra v superobřím slalomu zajedu nějaký dobrý výsledek do 30. místa, ale že to bude už dneska, tak je to neskutečné. Ta ‚skikrosová‘ pasáž s boulemi a skoky mi sedla strašně moc. Obecně mám boule a skoky rád,“ radoval se v nahrávce pro média.

Celkově si pětadvacetiletý Zabystřan v seriálu připsal druhý nejlepší výsledek v kariéře. Jeho dosavadním maximem byly dvě 19. příčky - letos v lednu v superobřím slalomu v Cortině d'Ampezzo a v kombinaci v Bormiu v prosinci 2019.

Lyžaři se premiérové rychlostní disciplíny v novém ročníku Světového poháru dočkali na šestý pokus. Předtím byly kvůli nepřízni počasí zrušeny dva sjezdy v Zermattu a oba sjezdy i superobří slalom v Beaver Creeku.

Z předchozích devíti plánovaných závodů v SP se zvládly odjet pouze dva - v polovině listopadu slalom v Gurglu a v sobotu ve Val d'Isére obří slalom. Ve Val Gardeně jsou ještě na programu páteční superobří slalom a sobotní sjezd.

SP v sjezdovém lyžování ve Val Gardeně (Itálie):
Muži - sjezd:
1. Bennett (USA) 1:23,80
2. Kilde (Nor.) -0,03
3. Odermatt (Švýc.) -0,05
4. Allegre (Fr.) -0,13
5. Crawford (Kan.) -0,32
6. Babinsky (Rak.) -0,36
...20. ZABYSTŘAN (ČR) -0,70
Průběžné pořadí (po 3 z 41 závodů):
1. Odermatt a Schwarz (oba Švýc.) oba 160
3. Feller (Rak.) 124
4. Bennett 100
5. Kilde 80
6. Zubčič (Chorv.) a Kristoffersen (Nor.) oba 68
...53. ZABYSTŘAN 11

Reklama