Hlavní obsah

Boj o smlouvu. Šéf svazu by měl rezignovat, Ester může závodit za jinou zemi, říká Janek Ledecký

Praha
Aktualizováno

Válka o novou reprezentační smlouvu Ester Ledecké pokračuje. Úterní jednání výkonného výboru Svazu lyžařů zklidnění situace nepřineslo a agentura Sport Invest, která dvojnásobnou olympijskou vítězku zastupuje, trvá na tom, že svazové vedení lže a překrucuje fakta. "Ta situace je v podstatě standardní, se svazem permanentně bojujeme sedmnáct let," přisadil si na středeční tiskové konferenci, kterou agentura svolala, otec úspěšné závodnice Janek Ledecký.

Brífink k aktuální situaci ohledně reprezentační smlouvy Ester LedeckéVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Ledecká minulý týden odjela na soustředění do Chile a její agentura v pondělí rozeslala médiím informaci, že hvězda zasněžených svahů stále nemá novou reprezentační smlouvu a její podpis si lyžařský svaz vynucuje ultimativním jednáním. Ledecké údajně mělo hrozit blokování startů v testovacích závodech a zastavení financování přípravy.

Svaz o kontraktu pro Ledeckou jednal v úterý a výstupem zasedání bylo odhalení podmínek navrhované smlouvy, podle níž by Ledecká měla mj. dostat na příští sezónu o 800 000 korun více, jejichž vyplacení bylo původně vázáno podmínkami. Celkem by měla Ledecká od svazu dostat bezmála 3,8 miliónu korun plus dalších 1,85 miliónu od Dukly a Českého olympijského výboru. "Ohrazujeme se proti bezprecedentnímu nařčení, že vydíráme Ester Ledeckou a nejednáme o podmínkách reprezentační smlouvy. Není to úplně obvyklé, že v průběhu jednání zveřejňujeme podmínky. Je to nestandardní postup, ke kterému jsme byli vyzváni," uvedl předseda svazu Lukáš Sobotka.

Podle Sport Investu ale tkví problém v tom, že svazoví činovníci nerozumí jádru sporu. "Svaz nepochopil, proč je pro nás návrh smlouvy nepřijatelný. Není to o výši státní podpory. Svaz nás a Ester omezuje ve výběru komerčních partnerů. Pokud bychom podepsali navrhovanou smlouvu do 31. srpna, tak by Ester přišla ve čtyřletém období o částku, která by pokryla celou jednu další sezónu. My se těch peněz vzdát nechceme, protože je Ester potřebuje. Svaz ale nenabídl žádnou alternativu. Problémem jsou reklamní plochy na kombinézách a jejich využití pro prezentaci komerčních subjektů. Pokud se toto upraví, jsme připraveni smlouvu podepsat," uvedl ve středu šéf agentury David Trávníček.

"Prakticky jde o to, aby mohla Ester využít plochy dle svého uvážení a nemusela se něčemu podvolovat. Není to o centimetrech čtverečních. Jde o to, abychom nemohli být nuceni, že musíme některé smlouvy zrušit. Jak to vyplývalo z textace návrhu," doplnil Trávníček, podle nějž je poslední verze smlouvy, jíž agentura disponuje, z konce srpna. Upravenou verzi, kterou měl včera údajně schválit výkonný výbor SLČR, Sport Invest nemá.

Posun v jednání by mohla přinést schůzka Trávníčka s předsedou svazu Sobotkou, která by měla proběhnout ve čtvrtek.

Ledecký: Ať je předseda frajer a odstoupí

Hodně emotivně celou situaci prožívá otec Ester Ledecké Janek, který byl ke středečnímu brífinku přizván. "Ta situace je v podstatě standardní, se svazem bojujeme permanentně od chvíle, kdy vstoupila Ester do sportu. Od jejích šesti let vedu se svazem válku. Ne o výši prostředků. Svaz ale podléhá představě, že bez něj by tady žádní lyžaři nebyli. To není pravda. A včerejší vzkaz směrem k Ester mě dostal na kolena," líčil úspěšný muzikant, bez jehož podpory by možná dceřin talent k cestě na vrchol nestačil.

Jak reaguje svaz?
I přes spoustu agrese a zavádějících výroků, které padly na dnešní tiskové konferenci agentury Sport Invest, je Svaz lyžařů ČR nadále a dlouhodobě otevřen k dalšímu jednání o reprezentační smlouvě Ester Ledecké. Plně si uvědomujeme, že Ester je naprosto výjimečný sportovec, kterému proto nabízíme vysoce nadstandardní podmínky, jež v historii Svazu lyžařů ČR nemají obdoby.
Rádi bychom uvedli na pravou míru následující: Všichni členové Výkonného výboru SLČR, který mimo jiné schvaluje reprezentační smlouvy, nejsou na svazu v zaměstnaneckém poměru a nečerpají ze svazu žádnou mzdu. Jsou v dobrovolných neplacených funkcích a všichni mají své civilní zaměstnání.
Jsme rozhodně připraveni se se zástupci agentury Sport Invest zítra sejít a stále pevně doufáme v to, že dospějeme k oboustranné dohodě. Děláme maximum pro to, aby Ester mohla reprezentovat a nadále dělala českým fanouškům radost. A pevně věříme, že o to samé jde stále také Sport Investu.

"Jsem pod tlakem emocí. Ale myslím, že si všichni zasloužíme, aby svaz zprůhlednil své financování, abychom všichni viděli, kam peníze tečou. A že předseda svazu nabídne rezignaci. Jestli je frajer, tak to udělá. Spíš se ale bude funkce držet zuby nehty, jako pijavice na toku státních peněz," poznamenal Ledecký.

Populární hudebník rovněž naznačil, že trnitá cesta může vést k reprezentaci jiné země. "Otevřeně musím říct, že pokud to nepůjde, tak to je samozřejmé řešení. Nám je úplně jedno, koho bude Ester reprezentovat. Nám jde o to, aby mohla závodit," uvedl. "Jsme ale přesvědčeni, že Ester bude závodit za Česko," doplnil Trávníček.

Reklama

Související témata: