Hlavní obsah

České skoky po klinické smrti? Slovinci přinesli energii, Koudelku roztančil hip hop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O moc hůř už být nemůže. Z českých skokanů na lyžích zůstal mezi elitou jen 34letý Roman Koudelka, vloni ve Světovém poháru 68. Několik jeho následovníků v mladém věku předčasně ukončilo kariéru. A trénovat přes zimu není v Česku kde. V neradostné situaci prošla kdysi veleúspěšná disciplína radikální obměnou.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Na Romana Koudelku budou tradičně spoléhat čeští skokané na lyžích

Článek

Místo Jakuba Jandy se vedení skokanského úseku ujal 29letý Vít Háček, k ruce si vzal ještě nedávného reprezentanta a syna leteckého mistra světa Filipa Sakalu. A kompletní rekonstrukcí prošel i trenérský tým mužského áčka.

Nadále je hlavní kouč ze Slovinska, jen šedesátníka Vasju Bajce nahradil 36letý Gaj Trček, jemuž pomáhá krajan Jure Šinkovec, majitel bronzu z mistrovství světa v letech.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda úseku skoku na lyžích Vít Háček (vlevo) a sportovní ředitel Filip Sakala.

To je tým, jenž má český skok odrazit ode dna. „Slyšel jsem něco o klinické smrti, ale ta z definice trvá pět minut, tak s tím úplně nemůžu souhlasit… Věřím, že ještě není po dvanácté, s Filipem máme za cíl vrátit český skok tam, kde býval,“ vyhlásil Háček, bývalý skokan, který se později vydal právnickou cestou.

Je to odvážný plán, financí se nedostává, generálního partnera zatím úsek nesehnal. A tak může sázet především na nový elán. „Českým skokem zmítala špatná atmosféra, která pramenila ze špatných výsledků. To byl jeden z důvodů sáhnout po zahraničních trenérech, kteří mají drajv a chtějí něco změnit,“ vysvětluje Háček.

Těžit mohli ze Sakalových kontaktů, ve Slovinsku se v minulosti připravoval, na Trčka dostal tip od tamních skokanů. „Přinesl nový pohled na trénování. Je to hudebník, takže kluci v přípravě tančili i hip hop,“ zmínil Sakala Trčkovu specialitu.

Jak se ostřílený Koudelka tvářil na to, že by měl v tréninku předvádět taneční kreace? „Bylo to zajímavé,“ usmál se. „Na soustředění přijel kluk ze Slovinska, který také dřív skákal. My byli ze začátku nervózní, mladší kluci možná víc než já. Ze začátku nám to nešlo, pak jsme se zlepšili a byla spíš sranda, že jsme si uvolnili hlavu od stereotypu,“ říká.

Tanec a skoky na lyžích k sobě mají blíž, než se může zdát. „S Davidem Jiroutkem jsme chodili na zumbu a i jiní skokané zkoušejí tance, jako změnu pohybu. Jestli bychom si zatancovali i před závody? Věřím, že kdyby nastala nervozita, Gaj by muziku pustil,“ tuší.

Návrat do Harrachova
Smutný byl v posledních letech pohled na českou skokanskou infrastrukturu, ale naděje, že by se již brzy mohlo opět v zimě závodit a trénovat, výrazně vzrostla v Harrachově. „Na jaře se začne s rekonstrukcí stodvacítky,“ hlásí šéf skokanů Vít Háček. S náklady zhruba 40 milionů korun by se mohl vrátit do Krkonoš v budoucnu i Světový pohár, ve spolupráci s aktivními Poláky třeba jednou i mistrovství světa. Ale teď je podstatné, aby čeští závodníci nemuseli jezdit za přípravou jen do zahraničí. „Dokud se tam opravdu nebude skákat, zůstávám nohama na zemi, ale co jsem slyšel, je to na dobré cestě,“ říká dlouholetá česká jednička Roman Koudelka.

I když se s Trčkem ještě před necelým rokem neznal, sedli si. „Jsme podobné ročníky a on je typ, který by pořád něco dělal. Je neuvěřitelné, kolik energie dává do tréninku. V tom jsme podobné typy, i když ví, že mě musí občas brzdit,“ říká vítěz pěti závodů Světového poháru.

Proto z domova v Lomnici nad Popelkou dojíždí prakticky denně do Liberce, kde mají Trček a spol. základnu. „Když vidím, kolik času oni tráví od rodin, je to i pro mě motivace. Sice se vracím unavený, ale nabitý energií,“ cení si Koudelka, jenž vynechá příští víkend úvodní závody v Kuusamu a do Světového poháru naskočí o týden později v Lillehammeru.

Reklama

Související témata: