Hlavní obsah

Dvě hodiny čekání, pak parádní jízda mlhou. Senzační výsledek, jásala Ledecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V práci byla v neděli výrazně déle, než předpokládala, ale odměna byla sladká. Ester Ledecká je zpátky na stupních vítězů! Po sobotním čtvrtém místě v norském Kvitfjellu na stejném místě udělala poslední krok k návratu na lyžařské pódium po dvou letech. A ze třetího místa ve stejné disciplíně měla obrovskou radost.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká předvedla parádní výkon

Článek

„Senzační výsledek,“ zářila 28letá Ledecká. Také jí hlavou proběhlo, čím vším si prošla od února 2022, kdy byla v Crans Montaně na stupních naposledy. Roční lyžařská závodní pauza po zlomenině klíční kosti a dvou operacích a také náročný vstup do aktuální zimy.

„Ten start sezony byl hodně kostrbatý, byla jsem nemocná, každý závod jsme řešili, jestli tu jednu jízdu zvládnu. A z toho jsme se dostali do místa, kdy jsem na pódiu,“ vzpomínala na vleklé respirační onemocnění a děkovala svému širokému týmu za pomoc při návratu.

I cesta k nedělní třetí příčce ale byla hodně zdlouhavá. „Byl to těžký a dlouhý den,“ uznala Ledecká. „Myslela jsem, že půjdu ještě do posilovny, ale budu ráda, když stihnu večeři,“ vtipkovala.

Na vině byla mlha, kvůli níž se závod několikrát přerušoval. „Nečekala jsem, že to bude takové, tak jsem na start vyrazila ještě před první závodnicí, abych se podívala, jak ostatní pojedou. Takže jsem tam čekala skoro dvě hodiny,“ líčila Ledecká startující s číslem 19.

„Nebylo si kam sednout nebo kde se ohřát, tak jsem se snažila udržovat v tempu. Skákala jsem, dělala dřepy,“ popisovala. „Ale když tak dlouho postáváte a pak se řítíte stovkou z kopce dolů, je to stejně dost divný pocit,“ přiznávala.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká si dojela pro třetí místo

Jenže Ledecká se řítila takřka ideální stopou, neudělala žádnou chybu, i když ve střední pasáži musela jet skoro po paměti. „Tam jsem chytla pořádnou mlhu. V duchu jsem si říkala, že to po mně zase přeruší, což se také stalo,“ popisovala.

V cíli se u jejího jména rozsvítila trojka, o šest setin se dostala před Norku Kajsu Lieovou. Na vítěznou Italku Federicu Brignoneovou ztratila 79 setin. „V těch dvou závodech jsem si dokázala, že můžu lyžovat hodně rychle. Pro mě je každá jízda hodně důležitá, učím se nové věci,“ vysvětlovala Ledecká.

Nyní mají rychlostní disciplíny ve Světovém poháru pauzu, Ledeckou by měl čekat přesun na snowboard a závěr sezony v německých střediscích Winterberg a Berchtesgaden.

Reklama