Hlavní obsah

Hannawald podporuje vznik ženské varianty Turné čtyř můstků

Berlín

Někdejší vítěz Turné čtyř můstků Sven Hannawald podporuje vznik obdobné soutěže i pro skokanky na lyžích. Ženskou variantu Turné v rozhovoru pro německou televizi ARD označil za nutnost. Ředitel skokanských závodů Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Sandro Pertile ale poukazuje na malou konkurenci mezi ženami.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilusztrační foto.

Článek

Turné čtyř můstků, jehož aktuální ročník má za sebou tři ze čtyř závodů, se koná od roku 1953 a je mimořádně populární. Ženy ale zatím nemají šanci bojovat o trofej danou součtem výkonů ve čtyřech závodech. Vítěz Turné z roku 2002 Hannawald je přesvědčený, že v budoucnosti vznikne i ženská varianta této akce.

Proti tomu v zásadě není ani ředitel závodů Pertile, ale zatím je na to podle něj příliš málo skokanek na té nejvyšší úrovni. "Nemůžeme organizovat špičkovou soutěž pro pár sportovkyň," poznamenal pro německý rozhlas.

Stříbrná olympijská medailistka z Pchjongčchangu 2018 Katharina Althausová ale vznik ženského Turné podporuje. "Nevidím žádný problém, který by bránil uspořádání Turné čtyř můstků i pro ženy," uvedla čtyřiadvacetiletá německá skokanka. Možní sponzoři už podle ní projevili zájem a existuje předběžná dohoda o čtyřech pořadatelských městech.

Skokanky na lyžích v této sezoně Světového poháru zatím absolvovaly jen prosincový závod v Ramsau. Kvůli koronaviru přišly o plánovaný úvodní podnik SP v Lillehammeru a nebudou závodit ani v lednu v Japonsku. Další zastávka elitního seriálu je naplánovaná na 22. až 24. ledna do slovinského Ljubna.

Reklama