Hlavní obsah

Klasika, nebo skate? Jak rozhodnout běžkažské dilema při výběru lyží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běh na lyžích patří mezi nejpopulárnější zimní sporty, a to jak ve své profesionální, tak amatérské podobě. Rozhodli jste se objevit kouzlo zimního sportu osobně? Přečtěte si několik tipů, jak se zorientovat v potřebném vybavení a vyražte s radostí do hor. SKOL!

Foto: Mirja Geh Photography (de)

Oblast kolem střediska St. Johann in Tirol získala Tyrolskou pečeť kvality pro běžecké lyžování

Článek

Pro první pokusy na běžkách rozhodně není nutné pořizovat kompletní výbavu, kterou tvoří běžecké lyže a obuv, hole, set na mazání a vhodné oblečení. Svou funkci dostatečně splní oblečení, které naleznete v běžném šatníku sportovně aktivního člověka. Běžkařský set zase nabízí i s potřebným základním servisem lyžařské půjčovny, a to za částku cca 500 Kč na den.

Pokud se vám po prvních pokusech běžkování natolik zalíbilo, současný sportovní trh poskytuje nepřeberné množství možností, ze kterých svou lyžařskou sadu poskládat. Jak při výběru postupovat dále?

Zásadním kritériem, od kterého se další výběr vybavení odráží, je zvolení technického způsobu, kterým se na běžkách hodláte pohybovat. Dále do hry vstupuje vaše výška, váha, úroveň i schopnost mazání běžek.

Běžky pro začátečníky i pokročilé

Pro začátečníky je vhodnější tzv. klasický styl, který váš pohyb drží v připravené stopě a je velmi podobný rychlejší chůzi až běhu. Naopak technika bruslení, který se skrývá také pod názvy skate či volný způsob, je vhodná pro pokročilejší sportovce, který dokáží na běžkách udržet vyšší stabilitu a mají také výraznější sílu v pažích.

Pokud chcete využívat oba styly, další volbou můžou být běžky „kombi“. Tyto lyže jsou v určitých parametrech kompromisem mezi výše uvedenými běžkami. Kritici však tvrdí, že s těmito běžkami si ani jednu z možných technik neužijete v dostatečné kvalitě.

Poslední možností pak mohou být běžky „backcountry“. Jak už anglický překlad názvu napovídá, jedná se o lyže do volného náročného terénu, které mívají jako jediné kovové hrany.

Součástí běžecké lyže je také vázání. Základními typy, které se nejběžněji využívají jsou tzv. SNS a NNN systémy. Vázání se od sebe odlišují rozdílnými vodícími lištami, případně hrazdičkou, do kterých vhodně zapadá podrážka běžkařské obuvi. U novějších vázání již převládá sjednocený typ NNN.

Jak vybrat běžky na klasiku

Klasickou běžku od skateové poznáte na první pohled. Její délka bude rozhodně větší, než u její běžecké kolegyně. V poměru k výšce lyžaře se odhaduje její velikost o 15-25 cm více než je jeho postava. Špičky klasické běžky budou více zvednuté, profil lyže bude nižší.

Přibližně uprostřed lyže najdete výraznější vyklenutí, které tvoří tzv. stoupací komoru. To je místo, do kterého je nutné nanášet stoupací vosky, případně se v tomto místě nachází alternativy mazání v podobě stoupacího pásu či šupin. Běžka s těmito prvky se pak nemaže, nepodkluzuje, současně ale musíte počítat s nižší rychlostí při sjezdech.

Při výběru klasické běžky se následně také zohledňuje váha lyžaře. Ta se promítá do tvrdosti a délky běžky, potažmo možnosti jejího prohnutí při zatížení, kdy dochází k mírnému či větším prošlápnutí lyže, kontaktu její komory s podkladem, a tím vhodnému odrazu.

Jak vybrat běžky na skate

Běžka na volný způsob, neboli skate běžka, je oproti klasické běžce výrazně kratší a nenajdete u ní tak zvednutou špičku. Narozdíl od klasických běžek nepotřebujete skluznici mazat stoupacími vosky, jelikož opěrný bod, ze kterého se odrážíte do směru pohybu, se nachází na hranách lyží.

Běžka má proto také vyšší profil. Její rozměry jsou o cca 5 -10 cm delší než je výška postavy. Čím kratší běžky jsou, tím se lépe ovládají. Současně jsou ale pomalejší než běžky delší.

Boty na běžky

Od zvolené lyžařské techniky se odvíjí také výběr běžkařské obuvi. Bota na klasický styl je měkčí, pružnější a obvykle postrádá externí skelet v oblasti kotníku. Oproti tomu obuv na bruslení má pevnější podrážku a okolo kotníku ji obepíná pevná konstrukce. Ta pomáhá větší stabilitě kotníku při odrazu z běžky.

Také zde existuje kombinace obou stylů, kterým je obuv kombi. Tato bota spojuje vlastnosti jako je pružnost podrážky, ale současná tuhost okolo kotníků.

Velikost běžkařské obuvi prakticky kopíruje rozměry běžně užívaných sportovních bot. Někteří výrobci doporučují zvolit obuv na běžky o 0,5 cm větší. Jak je uvedeno v úvodu článku, důležité je také brát v potaz typ vázání, pro které je obuv určená.

Běžkařské hole

Poslední součástí běžkařské výbavy jsou hole. A opět zde platí, že výběr holí závisí na vámi zvoleném stylu.

Pro klasický styl využijete lépe kratší hole, který by vám měly sahat do úrovně ramene. Oproti tomu hůlky pro bruslení míří do výše vaší brady, případně horního rtu. Čím méně zkušený běžkař jste, tím kratší hole využijte. Bude se vám s nimi lépe manipulovat.

Z hlediska materiálu pak můžete volit mezi hliníkovými a karbonovými holemi. První typ vám zaručí pevnost holí, která je kompenzována jejich váhou. Druhý typ je naopak lehčí, avšak o to křehčí.

Na závěr pak můžete hole vybrat dle jejich uchopení. Pro začátečníky plně postačí hůlky s obyčejným poutkem kolem zápěstí. Pokročilejší běžkaři pak více ocení tříbodovou variantu poutka, která připomíná polorukavici. Ta se nasazuje okolo palce a zápěstí, až po hřbet ruky. Hůlka vám tak z ruky nesklouzne.

Oblečení na běžky

Kromě vhodného vybavení na běžky, je také důležité zvolí správné oblečení. Jak už název sportu napovídá, běh na lyžích je ve své amatérské podobě aerobní aktivitou, při které se sportovec zapotí. Proto není nutné na běžky vyrážet v lyžařském oblečení, ve kterém jste byli na svahu.

Naopak postačí obdobné oblečení, které využíváte při běhu či turistice. Nejčastěji se bude jednat o běžecké termo-legíny, funkční trika v jedné nebo ve dvou vrstvách doplněné o lehkou mikinu. Jako poslední vrstvu zvolte tenčí větrovku či softshellovou bundu.

Místo silných rukavice postačí opět ty tenké a funkční, stejně tak není nutné brát huňaté čepice či šály. Sáhněte raději po tenčích nákrčnících či znovu po funkčních čepicích nebo čelenkách.

Důležité je závěrem upozornit, že volba oblečení se odvíjí od horských podmínek aktuálního počasí. Proto je při běžkařské túře vhodné přibalit do batohu vrstvu až dvě navíc a mít náhradní rukavice, pokud by se podmínky nečekaně změnily.

Reklama