Hlavní obsah

Je to takový avantgard, říká o svém novém prkně snowboardista Novotný

PRAHA

Povedená letní příprava a zbrusu nové závodní prkno naplňují před začátkem sezóny optimismem českého snowboardistu Michala Novotného. Světový pohár v snowboardcrossu startuje příští sobotu v argentinském Chapelcu a česká jednička bude mít spolu s dalšími českými reprezentanty šanci usilovat o první nominační kritéria pro zimní olympiádu ve Vancouveru v roce 2010.

Článek

Novotný odlétá na jižní polokouli v sobotu, týden před závodem. „Kdybych mohl, jel bych dřív. Brácha má ale v pátek svatbu a tak poletím až v sobotu,“ vysvětloval sedmadvacetiletý snowboardkrosař při rozhovoru pro Sport.cz. Krátká doba na aklimatizaci jej netrápí, po vydařené letní přípravě je plný optimismu. „Příprava byla letos nejsmysluplnější, jakou jsem kdy měl. Měl jsem tři soustředění a fyzicky jsem na tom asi nejlíp, co jsem kdy byl. Skoro jsem se nedostal na surf ani na kajak,“ zalitoval naoko, že zanedbával své adrenalinové koníčky.

Do nové sezóny vlétne Novotný na novém prkně, na jehož výrobě se sám se svým trenérem Markem Jelínkem podílel. „Udělali jsme pár kroků dopředu. Má tvar, aby bylo rychlé. Uprostřed širší, vzadu užší, jiná je i délka,“ líčil. Nová zbraň prý na první pohled zaujme. „Je to takový avantgard, vypadá už hodně jinak. Není to ani slalomové, ani freestyleové prkno. Je to něco mezi, přesně pro naši disciplínu. Ve špičce to ale není nic ojedinělého, i když vývoj není příliš ustálený a prakticky každý jezdec jde svou cestou,“ vyprávěl.

Na první svezení na novém prkně si musel třináctý muž z olympiády v Turíně počkat až na poslední letní soustředění v Saas-Fee, zvykat si ale dlouho nemusel. „Chvíli trvalo, než se udělala forma, takže jsem se svezl až ve Švýcarsku. Byl jsem ale velice překvapený, jak rychle jsem si na prkno zvykl. Čekal jsem, že to bude trvat týden, a přitom jsem měl dobrý pocit už při druhé třetí jízdě,“ doplnil Novotný.

Reklama