Hlavní obsah

Jizerská padesátka patří mezi absolutní elitu dálkových běhů

BEDŘICHOV

Jizerská padesátka je nejen nejpopulárnějším dálkovým během na lyžích na českém území, ale také jedním z deseti závodů prestižního seriálu FIS Marathon Cup, díky čemuž patří mezi nejvýznamnější podniky světové ligy Worldloppet.

Foto: Sport.cz

Jizerská padesátka

Článek

Letošní 43. ročník Jizerské padesátky vyvrcholí v neděli v Bedřichově závodem na 50 kilometrů klasickou technikou, připraven je i bohatý doprovodný program.

Loni se v Bedřichově ze svého druhého triumfu radoval Ital Marco Cattaneo, jenž ve finiši těsně porazil druhého Švéda Jerryho Ahrlina i třetího Stanislava Řezáče. "Byl to náročný závod, ale ve skupince jsme dobře spolupracovali a ve sprintu jsem měl nejvíc sil," řekl po závodě Cattaneo. Mezi ženami obhájila prvenství Švédka Jenny Hanssonová.

Mezi absolutní elitu dálkových běhů povýšila Jizerská padesátka na počátku nového milénia, kdy byla zařazena do série Worldloppet. V roce 2000 se závod naposledy uskutečnil v tradičním únorovém termínu, poté byl přesunut na leden. Součástí FIS Marathon Cupu je Jizerská padesátka od roku 2003.

Jizerská padesátka vznikla jako testovací závod výkonnosti horolezců TJ Lokomotiva Liberec, kteří se tak připravovali na náročné expedice. Premiérovým vítězem se poslední lednovou sobotu roku 1968 stal Josef Driml. K zakladatelům závodu patřilo i 16 horolezců, kteří v květnu 1970 v Peru zahynuli pod kamením takřka sedmitisícového Huascaránu. Od roku 1971 proto klání nese přídomek Memoriál Expedice Peru '70.

Rekordmanem Beran

Rekordmanem bílé stopy v Jizerských horách je Jiří Beran, jenž nasbíral pět výher: první v roce 1979, poslední o osm let později. Mezi vítěze se tu zapsali i bývalí reprezentanti Miloš Bečvář, Pavel Benc nebo Lubomír Buchta. K nejvýraznějším postavám historie se řadí i loni třetí Řezáč, jenž má vedle dvou triumfů v hlavním závodě na kontě také primáty v doprovodných bězích na 25 a 30 km.

Obliba Jizerské padesátky rychle rostla. Jubilejního desátého ročníku se v roce 1977 zúčastnilo rekordních 7863 běžců, poté se pořadatelé rozhodli z bezpečnostních důvodů omezit počet startujících. V 90. letech došlo k určité stagnaci, v posledních době však úroveň závodu neustále stoupá, což se odráží i na zvyšujícím se počtu přihlášek.

Od svého založení se padesátka nekonala pouze čtyřikrát: v letech 1988, 1990, 1998 a 2007 musel být lyžařský svátek kvůli nedostatku sněhu zrušen, v roce 1993 byl přeložen na březen. Závod se mimo jiné může chlubit skvělou organizací nebo historickou účastí běžeckých es v čele s Björnem Dähliem, Thomasem Alsgaardem, Frodem Estilem, Mikkou Myllyläm a dalšími.

Reklama

Související témata: