Hlavní obsah

Jizerskou 50 si letos nenechá ujít elitní trio Dählie, Estil a Alsgaard

Pavel NovotnýSport.cz

Trojice legendárních norských běžců na lyžích Björn Dählie, Frode Estil a Thomas Alsgaard bude patřit k ozdobám chystaného 42. ročníku Jizerské padesátky, která se poběží o druhém lednovém víkendu příštího roku. Organizátoři tradičního závodu, jehož se vedle elity dálkového běhu účastní také tisíce amatérských příznivců lyžování, registrují již přes dva tisíce přihlášených. Celkem očekávají na pět tisíc závodníků.

Článek

Jizerská padesátka patří již devátým rokem do světového seriálu dálkových běhů Worldloppet, který se pro letošní sezónu rozrostl na patnáct podniků. Mezi legendami typu švédského Vasova běhu, italské Marcialongy či norského Birkebeineru má své místo, o čemž svědčí i zájem velkých postav světového lyžování.

Vedle zmiňované trojice se na závod chystá i poslední vítěz Anders Aukland se svým bratrem Jörgenem, který letos v lednu doběhl na Bedřichově třetí, v jednání je účast Švéda Gunde Svana, Italky Stefanie Belmondové či Kristiny Šmigunové z Estonska. Z českých běžců nebude chybět jednička dálkového běhu Stanislav Řezáč či loni nejlepší tuzemský závodník Viktor Novotný.

Elita českého běhu na lyžích se s ohledem na únorové mistrovství světa v Liberci ve stopě neobjeví. „Jizerku mám moc rád a rád bych se jako závodník zúčastnil. Vzhledem k mistrovství světa to ale není příliš pravděpodobné,“ vzkázal Martin Koukal. Reprezentanti nicméně v dějišti závodu nebudou chybět, tratě v Bedřichově se totiž po Jizerské padesátce stanou místem oficiálních tréninků pro MS a čeští závodníci zde mají naplánované soustředění.

Pro závodníky větší komfort 

Jizerka je však především tradičním podnikem pro všechny milovníky běhu na lyžích bez rozdílu věku či výkonnosti. Zatímco prvního ročníku závodu, který byl původně organizován jako výkonnostní test pro horolezce, se v roce 1968 zúčastnilo 52 lidí, v lednu pořadatelé očekávají téměř stonásobek. „Limit startujících řešíme s vedením CHKO. Jediným vážným limitem je ale jen propustnost tratí, která je pro hlavní závod asi 5500 lidí,“ podotkl šéf na středeční tiskové konferenci organizačního výboru Martin Koutský.

Oproti loňskému ročníku slibují organizátoři zlepšení komfortu pro účastníky, závodnický stan přímo na stadiónu v Bedřichově, více mazačů a lepší servis pro závodníky, vylepšené občerstvení na stanicích a balíček, který vyváží hodnotu startovného. To činí podle data registrace 800-1300 korun. Na prize money bude vydáno 21 tisíc eur, vítězové hlavního závodu obdrží šest tisíc eur. Stejně jako letos nebude chybět Jizerská padesátka v přímém přenosu České televize. Veškeré informace včetně on-line registrace jsou na adrese http://www.jiz50.cz/.

Program 42. ročníku Jizerské padesátky
Pátek 9. ledna 2009
13:00 Bedřichovská 30 - 30 km volnou technikou, 18:00 historický závod - jízda v dobových oblecích, 18:30 slavnostní zahájení
Sobota 10. ledna 2009
10:00 Mini Jizerská 50 - dětský závod, 14:00 Jizerská firemní - štafeta 4x3 km volnou technikou
Neděle 11. ledna 2009
9:00 start Jizerské 50 - 50 km klasicky, 10:15 start Jizerské 25 - 25 km klasicky, 14:00 vyhlášení vítězů

Reklama

Související témata: