Hlavní obsah

Jsem v šoku. Švédku operovali kvůli nemoci, kterou neměla. Teď nemůže závodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně nepříjemně doplatila na omyl lékařů švédská běžkyně na lyžích Moa Lundgrenová, která kvůli chybné diagnóze zmešká začátek sezony. Podstoupila operaci kvůli zánětu slepého střeva, jenže během zákroku doktoři zjistili, že se spletli.

Foto: Profimedia.cz

Švédská lyžařka Moa Lundgrenová přijde kvůli zbytečné opraci o start sezony.

Článek

Ukázalo se, že nešlo o zánět slepého střeva, ale o mezenteriální lymfadenitidu. Obě onemocnění mají podobné projevy, nicméně u druhé z nich není operace nutná. Švédská mistryně světa do 23 let se tak dostala pod skalpel úplně zbytečně, navíc kvůli tomu přijde o část sezony.

Do Světového poháru bude pravděpodobně moct zasáhnout nejdříve až v prosinci.

„Vrátila jsem se minulý týden z Mallorky a byla jsem v pohodě. Přes víkend to ale přišlo. Měla jsem horečky a ostré bolesti v břiše, zejména v oblasti slepého střeva. Když jsem přijela do nemocnice, mysleli si, že je potřeba slepě střevo vyoperovat," popisovala své trable rodačka z Umey pro server švédské televize SVT.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Moa Lundgren💃🏽 (@moalundgreen)

„Měla jsem ale něco, co se nazývá mezenteriální lymfadenitida. Ta je obvyklá spíše u dětí do 12 let, takže doktory nenapadlo, že by to byla tahle nemoc. Operace byla zbytečná. Každopádně mě vyřadí na několik týdnů z lyžování. To je problém," posteskla si 24letá lyžařka.

Přesto se na lékaře, kteří ve svém úsudku chybovali, alespoň navenek nezlobí.

„Rozumím tomu, proč k operaci přistoupili. Hned několik z nich se shodlo, že jde o zánět slepého střeva. Ale jsem šokovaná z toho, že se to celé vůbec stalo. Cítila jsem bezmoc, když jsem zjistila, že jsem operaci podstupovat vůbec nemusela. Trénink před sezonou přitom šel velmi dobře, a teď se stane tohle," pokračovala.

Ráda by startovala už na prosincovém Scandinavian Cupu v Östersundu. „Můj kouč mě uklidňoval, že tahle sezona bude dlouhá a pořád je prostor k dosažení mých cílů," dodala.

Reklama

Související témata: